Zahradil láká ke konzervativcům, uvítal by zejména německé euroskeptiky

Jan Zahradil

Jan Zahradil Zdroj: ctk

Europoslanec za ODS Jan Zahradil zbrojí na květnové volby do Evropského parlamentu. První místopředseda občanských demokratů totiž na lednovém kongresu strany za jejich výsledek převzal „stoprocentní odpovědnost“. Za úspěch však nepovažuje pouze proniknutí europoslanců ODS do Štrasburku, ale i udržení tamní frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Mnozí europoslanci ECR mandát nemusejí obhájit a Zahradil potřebuje pro udržení frakce zastupitele alespoň ze sedmi zemí.

„Nebudu prozrazovat, s kým konkrétně jednáme, nebylo by to fér. Ale různá jednání probíhají už řadu měsíců,“ říká Zahradil.

Základní osu britských, polských a českých konzervativců by nově mohly doplnit další euroskeptické strany, jako je Alternativa pro Německo, Nová vlámská aliance či třeba Strana Finů. Vítanou posilou by byli především němečtí euroskeptici, které do voleb povede předseda strany Bernd Lucke a jako dvojka známý průmyslník Hans-Olaf Henkel.

Kromě mezinárodního vyjednávání o nové podobě euroskeptické frakce musí Jan Zahradil myslet i na domácí výsledek. Rád by získal pro stranu tři až čtyři mandáty, což je při současných preferencích ODS málo pravděpodobné.

Eurokandidátka ODS bude schválena až v březnu, přesto je už nyní zřejmé, že za lídrem Zahradilem budou kandidovat europoslanci Evžen Tošenovský a Oldřich Vlasák. „Pokud budou oba zmínění kolegové kandidovat – a ty signály já mám – objeví se na čelných místech kandidátky,“ říká Zahradil.

Jan Zahradil: Eurovolby budou lakmusovým papírkem pro nové vedení ODS

Edvard Kožušník: Změna kursu ODS vůči EU nepřipadá v úvahu