Zahraniční studenti udivují Londýn útratami

Mercedes "Swarovski"

Mercedes "Swarovski" Zdroj: Zdenek Peceny

Britskou metropoli zaplavili studenti z Ruska, Blízkého východu či východní Asie, kteří si pod termínem studentské ubytování představují něco jiného než kolej se společnými koupelnami.

Studenti z bohatých rodin vzali letos v létě útokem realitní kanceláře v nejdražších londýnských obvodech. V září tamní realitní agenti přiznali, že hlavní skupinu zájemců o pronájem bytů v prestižních londýnských čtvrtích Mayfair, Knightsbridge, Kensighton a Chelsea tvoří studenti. Je jich téměř třetina ze všech zájemců. Favorizovaní bankéři skončili až na druhém místě.

Pro tyto studenty – a především jejich rodiče – není problém platit týdně i tisíc liber (35 tisíc korun) za pronájem jednoložnicového bytu. „Přicházejí sem studovat a chtějí být v bezpečném a luxusním prostředí, na které jsou zvyklí,“ říká Naomi Mortonová ze společnosti Wetherell. Ceny mohou jít i výše.

Mezi londýnskými realitními makléři koluje neověřený drb, že saúdský princ si na ulici Park Lane, kde se nacházejí nejdražší hotely ve městě, pronajímá byt za sedm tisíc liber týdně, tedy bezmála za čtvrt milionu korun. Filipínský portýr bytového domu nedaleko Park Lane na Hill Street deníku E15 řekl, že v domě dříve bydleli především bankéři a finančníci, dnes je ale prý obydlen hlavně studenty ze zemí Perského zálivu.

swarovskiswarovski | E15