Zákaz prodeje marihuany připravil o práci stovky Nizozemců

kouření marihuany

kouření marihuany Zdroj: profimedia.cz

Zákaz prodeje marihuany a hašiše cizincům, který platí od letošního května na jihu Nizozemska, připravil stovky tamních lidí o práci. Stěžuje si na to sdružení provozovatelů coffee-shopů (SBCN), kde se lehké drogy nabízejí. Kvůli novému nařízení, které od příštího roku bude platit v celé zemi, ztratilo zaměstnání přes 600 Nizozemců, napsala agentura DPA.

Nizozemsko ze svého liberálního přístupu k lehkých drogám dlouho profitovalo, třeba v oblasti turistiky. Do země totiž každoročně mířily miliony návštěvníků, jež mimo jiné lákala právě možnost legálně si koupit marihuanu. Tomu je ale nyní konec. Od prvního května platí ve třech jihonizozemských provinciích zákaz prodeje lehkých drog cizincům, navíc zákon nařizuje, aby se coffee-shopy proměnily v uzavřené kluby přístupné maximálně dvěma tisícovkám registrovaných členů.

Například jen ve městě Maastricht přišlo od května o práci 450 zaměstnanců coffee-shopů, další stovky lidí prý skončí na úřadech práce příští rok, kdy omezení začnou platit v celém Nizozemsku.

Marihuanou ke zdraví

„Nakupovat teď přichází jen malá část dřívějších zákazníků,“ postěžoval si mluvčí sdružení SBCN Jo Smeets. Podle něj před zákazem pracovalo v obchodech s marihuanou kolem 4500 lidí, bude jich však dál ubývat. Situace je prý pro ně svízelná i proto, že když přijdou o práci, hledají si těžko nové místo. Zmínka o práci v coffee-shopu totiž odrazuje potenciální zaměstnavatele.