Zalužnyj končí, ukrajinskou armádu povede šéf pozemních sil Syrskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhé zleva) a tehdejší velitel pozemních sil ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj (třetí zleva), který nově armádu povede

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhé zleva) a tehdejší velitel pozemních sil ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj (třetí zleva), který nově armádu povede Zdroj: Reuters

Dosavadního hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného vystřídal ve funkci nynější velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se předtím se Zalužným sešel.

Ministr obrany Rustem Umerov Zalužnému poděkoval za dosavadní obranu země. „Jsem upřímně vděčný Valeriji Fedorovyčovi (Zalužnému) za všechny úspěchy a vítězství," napsal ministr na facebooku. Situace na bojišti se ale podle něj výrazně proměnila a změnily se tak i požadavky na vedení armády. „Rok 2024 přinese nové změny, na které musíme být připraveni. Potřebujeme nové přístupy, nové strategie,“ napsal Umerov.

„Rok 2024 může být pro Ukrajinu úspěšný pouze tehdy, pokud dojde k účinným změnám v základu naší obrany, kterým jsou ozbrojené síly,“ uvedl také Zelenskyj. Ukrajinská armáda podle něj potřebuje změny a nový přístup k mobilizaci a získávání nových vojáků. Ukrajinské síly prokázaly, že mohou získat zpět kontrolu nad děním ve vzduchu, ale v loňském roce nedokázaly dosáhnout svých cílů na pozemním bojišti, zhodnotil situaci Zelenskyj.

Prezidentovu rozhodnutí předcházely měsíce spekulací v médiích o neshodách mezi šéfem státu a velitelem armády ohledně dalšího vedení války proti Rusku, která trvá už téměř dva roky.

Generálplukovníka Syrského označil Zelenskyj za velitele se zkušenostmi z úspěšné obrany Kyjeva na počátku války i z úspěšné předloňské protiofenzívy v Charkovské oblasti. Podle agentury AP je osmapadesátiletý Syrskyj od roku 2013 zapojený do snah přizpůsobit ukrajinskou armádu aliančním standardům.

Jsme v patové situaci, tvrdil Zalužnyj

Zalužnyj byl jmenován hlavním velitelem ozbrojených sil v červnu 2021. Pod jeho velením vojáci odolali ruské invazi z února 2022. Během prvního roku války dokonce dobyli zpět okupované části Charkovské oblasti a také osvobodili Cherson na jihu země coby jediné oblastní centrum, které ruská vojska dokázala obsadit. Padesátiletý Zalužnyj byl rovněž strůjcem loňské ofenzívy, ale ukrajinským silám se podařilo jen málo proniknout silně opevněnou ruskou obranou. 

Generál Zalužnyj koncem loňského roku v článku pro britský časopis The Economist napsal, že válka na zemi dospěla do patové situace a že pouze velké dodávky zbraní a technologický skok by mohly vést k nové ofenzívě. Zelenskyj s tímto hodnocením veřejně nesouhlasil. Ukrajinské vedení se také rozdělilo v pohledu na další mobilizaci vojáků. Zelenskyj podle médií již dříve naléhal na hlavního velitele, aby odstoupil, ten však odmítl.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko, který se již dříve postavil na Zalužného stranu, uvedl, že doufá, že vedení země dokáže vysvětlit veřejnosti změnu ve velení ozbrojených sil, zatímco pokračují těžké boje na frontě a je nutné pokračovat v efektivní spolupráci se zahraničními partnery. Zachování jednoty společnosti vyžaduje autority, kterým veřejnost věří, dodal podle BBC.