Západ finišuje s přípravou nových sankcí, tlak na Rusko prý musí růst

Summit NATO v britském Newportu

Summit NATO v britském Newportu Zdroj: ctk/AP

Spojené státy ve spolupráci s Evropskou unií jsou v závěru příprav nových sankcí proti Rusku kvůli jeho intervenci na Ukrajině. Dnes o tom informoval zástupce Bílého domu na okraj summitu NATO v britském Newportu. Klíčoví hráči se už dohodli na tvrdším postupu proti Moskvě.

Nové sankce jsou v závěrečné fázi příprav,“

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na summitu podotkla, že Západ je dalšími sankcemi připraven dodat váhu svým politickým požadavkům vůči Rusku. Zdůraznila, že v NATO vládne shoda, že není možné vojenské řešení ukrajinské krize. Zároveň zopakovala, že stále panuje ochota vyjednávat s Ruskem o politickém řešení.

Podle AFP má EU konkretizovat obsah nových sankcí v pátek odpoledne. Zpřísnit se podle unijního zdroje má takzvaná třetí fáze sankcí, schválená poprvé v červenci, která je namířená na obchody v oblasti financí, obrany, zboží pro civilní i vojenské využití a citlivých technologií.

Sankce mají postihout i ministra obrany

Dopady by měly mít i na další dvě desítky lidí z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, jimž by byl uložen zákaz cestování na Západ a kterým by byl zmrazen případný majetek v západních zemích. Mezi takto postiženými by prý mohl být i ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ten už měl potíže minulý týden při návratu z oslav výročí Slovenského národního povstání, když mu Polsko i Ukrajina po několik hodin odpíraly povolit přelet nad svým územím.

Agentura Reuters už předtím informovala, že klíčoví představitelé NATO se dnes během summitu aliance dohodli, že Rusko by mělo čelit tvrdším sankcím.

Americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Francois Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Matteo Renzi se setkali na okraj vrcholné schůzky s prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem v rámci summitu NATO ve Walesu.

Rusko má zaplatit

„Vedoucí představitelé zopakovali, že odsuzují Rusko za to, že pokračuje ve zjevném porušování ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti, a shodli se na potřebě toho, aby Rusko zaplatilo víc za svou činnost,“ uvádí se podle Reuters v oficiálním prohlášení Bílého domu.

Hollande řekl novinářům, že rozhodnutí o dalších sankcí Evropské unie, které mají být přijaty v Bruselu v pátek, bude záviset na událostech příštích několika hodin. Porošenko i proruští separatisté naznačili připravenost v pátek zahájit příměří v rámci nejnovějšího mírového plánu navrženého Ruskem.

Rusku hrozí zákaz účasti na fotbalovém šampionátu

Návrh Evropské komise na zavedení nových sankcí vůči Rusku obsahuje zpřísnění dosavadních opatření v přístupu na kapitálové trhy, dodávek technologií pro těžbu ropy nebo exportu zboží dvojího užití. Ohledně dodávky zbraní nový návrh jen upravuje již platné sankce, tak aby byly právně v pořádku. Opět by se také měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmražen majetek a zakázán vstup do EU, a to například o osoby z nového vedení separatistických Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky, z ruského parlamentu nebo armády.

Rusko by mohlo být vyloučeno i z významných sportovních událostí. Rusko by se například nemohlo účastnit mistrovství světa ve fotbale (které přitom v roce 2018 organizuje) nebo soutěží pořádaných asociací UEFA, jako je Liga mistrů nebo kvalifikace o mistrovství Evropy. Komise prý zvažuje i omezení přístupu Rusů na významné kulturní akce.