Západní generály překvapil rychlý postup Ukrajiny, 50 milionů lidí žije v moderním otroctví

Postup ukrajinské armády překvapil západní generály.

Postup ukrajinské armády překvapil západní generály. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 256. den roku, svátek má Lubor, v tento v roce 1775 vydala panovnice Marie Terezie robotní patent. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Ukrajinský postup překvapil západní generály 

Ukrajinská protiofenziva a její rychlý postup nepřekvapil jen ruské vojáky, ale i západní generály, kteří byli o operaci informováni předem, informuje o tom server Politico s odvoláním na anonymní zdroje. „Všichni byli překvapeni tím, jak Rusové utíkají,“ uvedl pro Politico zdroj z ukrajinských vládních kruhů.

Prezident Zelenskyj ve večerním projevu k národu oznámil, že ukrajinská armáda od začátku září získala zpět šest tisíc čtverečních kilometrů. Na některých místech se ukrajinští vojáci propracovali až k hranicím s Ruskou federací. V praktické rovině by to znamenalo, že se ukrajinským ozbrojeným silám v některých případech podařilo vrátit územní zisky Ruska na stav, který platil naposledy před čtyřmi měsíci.

✅ 50 milionů lidí žije v moderním otroctví, tvrdí OSN

Až 50 milionů lidí podle OSN je nuceno k práci nebo ke sňatku, uvádí OSN. Počet moderních otroků měl dle mezinárodní organizace vzrůst za posledních pět let o celou jednu pětinu, tedy o 10 milionů. Na vině jsou zejména pandemie, ozbrojené konflikty nebo klimatická změna. „Bylo by chybou si myslet, že nucené práce jsou problémem pouze chudých zemí,“ uvedl Guy Ryder, který působí vede Mezinárodní organizaci práce, která spadá pod OSN. 

✅ Arménie oznámila rozsáhlé ostřelování ze strany Ázerbájdžánu 

O intenzivním ostřelování svého území ze strany Ázerbájdžánu informovalo v noci arménské ministerstvo obrany s tím, že protivník využívá také drony, uvedla ruská a arménská média. Ázerbájdžánská strana uvedla, že reagovala na „rozsáhlou diverzní akci“ arménské strany, která si vyžádala oběti na životech. Ázerbájdžánská armáda podle arménského webu Armenpress ostřeluje arménské území přinejmenším v okolí měst Goris a Džermuk. Útok podle arménské strany začal krátce po půlnoci místního času.

✅ Ceny letenek se podle šéfa Lufthansy nevrátí na úrovně z doby před pandemií

Ceny letenek se již nikdy nevrátí na úrovně z doby před příchodem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to šéf největší německé letecké společnosti Lufthansa Carsten Spohr. Ceny letenek nižší než 20 eur (zhruba 500 korun) označil za nedostatečné a nezodpovědné. Odvětví letecké dopravy podle něj potřebuje růst cen, aby mohlo financovat větší investice a bylo odolnější vůči podobným šokům, jako byla koronavirová krize.  

✅ Americké akcie opět posílily

Americké akcie počtvrté za sebou posílily, investoři nyní čekají na nejnovější údaje o vývoji inflace ve Spojených státech. Dow Jonesův index si připsal 0,71 procenta a uzavřel na 32 381,34 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,06 procenta na 4110,41 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 1,27 procenta na 12 266,41 bodu.

Stane se dnes 

  • Pokračuje plenární schůze Evropského parlamentu. Poslanci budou se zástupci komise a českého předsednictví EU debatovat o opatřeních ke snížení cen energií pro spotřebitele. K zákonodárcům také promluví finská premiérka Sanna Marinová.
  • Konečná zpráva o vývoji inflace v Německu za srpen. Podle předběžné zprávy meziroční tempo růstu spotřebitelských cen zrychlilo na 7,9 procenta z červencového tempa 7,5 procenta.
  • Soud v Německu oznámí rozhodnutí ohledně žaloby ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) na německou automobilku Mercedes-Benz. Organizace mimo jiné požaduje, aby Mercedes-Benz od listopadu 2030 přestal prodávat tradiční auta se spalovacím motorem.
  • Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijme demisi ministrů za stranu Svoboda a Solidarita (SaS) a jmenuje nové členy vlády, která po odchodu SaS do opozice ztratila většinu ve sněmovně.
  • Akcionáři americké společnosti Twitter budou hlasovat o záměru podnikatele Elona Muska firmu převzít.