Záplavy na západě Německa mají už 143 obětí. Škody půjdou do miliard eur

Povodně v Trevíru

Povodně v Trevíru Zdroj: ČTK / Sebastian Schmitt

Povodně zasáhly i město Erftstadt. Zřítilo se několik domů, z jejích útrob se ozývá volání o pomoc. Město postil i sesuv půdy
Povodně zasáhly i město Erftstadt. Zřítilo se několik domů, z jejích útrob se ozývá volání o pomoc. Město postil i sesuv půdy
Sesuv půdy ve městě Erftstadt
Sesuv půdy ve městě Erftstadt
Povodně zasáhly i město Erftstadt. Zřítilo se několik domů, z jejích útrob se ozývá volání o pomoc. Město postil i sesuv půdy
32
Fotogalerie

Rozsáhlé záplavy si na západě Německa vyžádaly nejméně 143 lidských životů. Informovala o tom německá média poté, co úřady ve spolkové zemi Porýní-Falc zvýšily bilanci mrtvých z 90 na 98. Jde převážně o oběti v okrese Ahrweiler, který paří k nejpostiženějším místům v zemi. Severní Porýní-Vestfálsko dnes ohlásilo další dvě oběti, a celkový počet obětí rozbouřeného živlu tak v této spolkové zemi vystoupal na 45. Jsou mezi nimi i čtyři hasiči.

Oblasti postižené přírodní katastrofou dnes navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ve zdevastovaném městě Erftstadt, kde došlo k masivnímu sesuvu půdy, poděkoval „jménem všech Němců“ těm, kdo se podílí na záchranným pracích.

„Mnoho lidí zde v regionech nemá už nic jiného než naději. A my jejich naději nesmíme zklamat,“ uvedla prezident, který se v Erftstadtu setkal i s premiérem Severního Porýní-Vestfálska Arminem Laschetem. Ten záplavy označil za „katastrofu století“. Město Erftstadt i přes velké škody zatím nepotvrdilo žádné oběti.

Sousední spolkovou zemi Porýní-Falc v neděli navštíví kancléřka Angela Merkelová.

Ve všech zasažených oblastech panují obavy, že počet mrtvých ještě vzroste. Záchranáři totiž stále neprohledali všechna místa a domy zasažené záplavovou vlnou. I po dvou dnech záchranných akcí se mnoho lidí pohřešuje. V některých oblastech navíc nefungují telefony. V údolí řeky Ahr je navíc stále mnoho silnic nesjízdných. Policie v okrese Ahrweiler registruje na 670 zraněných.

Záběry z dronu:

Video placeholde
Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr • Reuters

Na záchranných pracích v Severním Porýní-Vestfálsku se podílí na 22 tisíc hasičů a dalších pracovníků. Pomáhá jim i 700 policistů a bezpečnostní složky z Hesenska, Dolního Saska a Hamburku. Na místě je i 900 vojáků.

Hladina Rýna nedaleko Kolína nad Rýnem v noci na dnešek dosáhla dosud nejvyššího stavu 8,06 metru, podle místních úřadů následně klesla. Podle předpovědí se bude její stav snižovat i nadále, napsala agentura DPA.

Na silnici B265 nedaleko Erftstadtu začali vojáci za pomocí obrněných vozidel s odstraňováním odplavených aut. Zatím není jasné, zda se všem lidem podařilo z automobilů a nákladních vozidel v pořádku dostat před tím, než je zasáhla záplavová vlna.

Město Erftstadt postihl mohutný sesuv půdy:

Přehradě Steinbachtalsperre nedaleko Euskirchenu v Severním Porýní-Vestfálsku i přes klesající stav vody hrozí protržení. Ze stavby se odlomilo několik částí a je "extrémně nestabilní", uvedla správa okresu. Kvůli nebezpečí dalších záplav proto úřady, které z nádrže odčerpávají vodu, plánují další evakuace. Podle odborníků nebezpečí pomine až v případě, že bude přehrada ze dvou třetin prázdná. Toho lze podle odhadů dosáhnout nejdříve v neděli po poledni. "Do té doby hrozí akutní riziko protržení přehrady," varovala místní správa.

Nápor vody nevydržela hráz na řece Rur, kvůli které se v noci na dnešek muselo evakuovat zhruba 700 lidí z města Wassenberg na německo-nizozemských hranicích. Voda zaplavila městskou část Ophoven, uvedl dnes ráno místní hasičský sbor.

Záplavy mají oběti také Belgii

Škody napáchané povodněmi v belgickém městě VerviersŠkody napáchané povodněmi v belgickém městě Verviers|Reuters

Bouřky a následné povodně zasáhly kromě Německa a Belgie také Nizozemsko, Lucembursko nebo Švýcarsko.

V Belgii si povodně vyžádaly 24 obětí. Armáda vyslala do čtyř z deseti provincií země vojáky, aby pomohli se záchrannými pracemi a při evakuacích. Obyvatelům známého lázeňského města Spa jsou k dispozici stany. Město je pod vodou od středy.

Počasí se v Belgii začíná zlepšovat poté, co v pátek ustaly srážky a v sobotu vysvitlo slunce. Hladiny řek opadly a odhalily zpustošenou krajinu. Povodněmi bylo zasaženo přibližně 120 obcí.