Zapojení Rumunska a Bulharska do schengenského prostoru by přineslo větší bezpečnost, řekl Juncker

Summit EU v Bruselu. Jean Claude Juncker

Summit EU v Bruselu. Jean Claude Juncker Zdroj: Reuters

Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker
3
Fotogalerie

Pro rychlé zapojení Rumunska a Bulharska do schengenského prostoru volného pohybu se ve středu v projevu před europarlamentem vyslovil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pomohlo by to podle něj zlepšení ochrany vnější hranice Evropské unie. Juncker ve vystoupení prohlásil, že podle něj bude mít EU v budoucnu více členských zemí než nyní.

Plné členství v evropském prostoru bez vnitřních hranic si podle jeho názoru zaslouží také Chorvatsko ve chvíli, kdy splní všechny potřebné podmínky.

"Chceme-li více stability v našem sousedství, musíme pro Západní Balkán udržet věrohodnou perspektivu rozšíření," řekl také europoslancům Juncker. Je podle něj jasné, že za jeho komise a stávajícího europarlamentu, tedy do roku 2019, se unie nerozšíří. "Žádný kandidát není dostatečně připraven. Ale později bude mít EU větší počet než 27 členů," prohlásil Juncker.

Kandidátské země si ale musí mít jako svou jasnou prioritu právní stát, nezávislé soudnictví a dodržování základních práv.

Podle Junckera se proto v dohledné době nestane členem Evropské unie Turecko. Ankara se už dlouho vzdaluje Evropě, a to mílovými kroky, prohlásil.