Zapomeňte na nezdravá životní rozhodnutí, vzkazuje maďarská vláda dětem

Rodiče by měli svým dětem poskytovat zdravé životní prostředí a brát v úvahu jejich názor při rozhodování o důležitých rodinných záležitostech. Děti by se na oplátku měly ve škole podávat špičkové výkony. Předpokládá to návrh maďarského zákona, na který upozorňuje místní server origo.hu. Norma ale nestanovuje tresty za porušení těchto podmínek.

Zákon, který nyní projednává vláda v Budapešti, ukládá rodičům povinnost vytvořit pro děti „zdravé fyzické a emoční podmínky pro jejich rozvoj“. Maminky a tatínkové budou také s dětmi muset více spolupracovat, radit se s nimi o rozhodnutích týkajících se rodiny a brát ohled na jejich názor.

Vláda ale chce mít pevně v rukou i chování dětí. Ty mají podle návrhu povinnost spolupracovat s rodiči na vlastní výchově. Kromě nařízených „zdravých“ životních kroků budou mít také zákonnou povinnost učit se, jak jen nejlépe dovedou.

Norma se zabývá i finanční stránkou věci. Stanovuje povinnost rodičů své děti hmotně podporovat, i kdyby to pro ně mělo osobní omezení, dospělé děti pak budou mít povinnost zajistit své nemohoucí rodiče.

Rodiny, které budou nová pravidla ignorovat, ale nečeká žádný trest. „Porušení těchto pokynů samozřejmě nebude mít žádné následky. Stanovení těchto práv a povinnosti je pouze symbolické,“ vysvětlil pro origo.hu vládní zdroj. Maďarská vláda nezapomíná ani na média. Ta by měla „během poskytování svých služeb respektovat institut manželství a rodinné hodnoty“. Origo.hu dodává, že podle zdroje z vlády zákon má velkou šanci na přijetí.