Zásah v domě v Bruselu, ozbrojenci stříleli po policistech

Zásah policie v Bruselu (15. března 2016)

Zásah policie v Bruselu (15. března 2016) Zdroj: CTK

Belgičtí a francouzští policisté zasahují na předměstí Bruselu od přibližně 15:00 SEČ proti jednomu nebo více ozbrojencům. Ti odpoledne nečekaně spustili palbu, když policisté přišli do jednoho bytu v rámci vyšetřování loňských teroristických atentátů v Paříži.

Některá belgická média s odvoláním na prokuraturu tvrdí, že bezpečnostní složky jednoho z ozbrojenců zabily. Mluvčí tohoto úřadu zatím pouze potvrdil „nález těla během zásahu v domě“. Podle belgické televize zásah skončil kolem 20:00 SEČ a lidé z určitých částí se po ověření totožnosti mohli začít vracet domů; obnoven byl i provoz hromadné dopravy v místě. Ještě dnes večer se sejde bezpečnostní rada státu.

Další dvě podezřelé osoby jsou podle serveru DH.be na útěku a policie po nich intenzivně pátrá. Konečné informace zatím nejsou k dispozici, čeká se na tiskovou konferenci prokuratury. Při zásahu byli zraněni čtyři policisté.

Policie čtvrť uzavřela a místní obyvatele vyzvala, aby nevycházeli a nezveřejňovali na sociálních sítích fotografie nebo videa z místa incidentu, které se nachází v ulici du Dries na předměstí Forest. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že přítomni jsou i francouzští policisté. Na místo kolem 19:00 dorazili pyrotechnici.

První střelba vypukla před 15:00 SEČ, druhá kolem 15:20 SEČ, třetí kolem 16:45 SEČ a poslední kolem 18:10. Poslední střelba byla údajně policejním zásahem u domu na volném prostranství, kde se nacházela hledaná osoba. Podle belgického tisku ji lokalizoval přivolaný vrtulník a na místo policisté vyslali také psa vybaveného kamerou.

Šetření v rámci pařížských útoků

Policisté podle prokuratury přišli prohledat byt jen v rámci vyšetřování pařížských atentátů a překvapila je střelba přes dveře v okamžiku, kdy do domu přišli. Byt byl pronajatý na falešné jméno a policisté se domnívali, že je prázdný. Podle agentury AFP, která se odvolává na francouzský policejní zdroj, je zásah veden proti „známým jednoho nebo několika“ z 11 lidí, kteří byli v Belgii obviněni v souvislosti s atentáty v Paříži z 13. listopadu. Útočníci při nich zabili 130 lidí. Vyšetřování ukázalo, že útoky byly z velké části naplánovány v Bruselu.

K útokům v Paříži se přihlásili radikálové z Islámského státu. Jeden z hlavních podezřelých Salah Abdeslam, pocházející z bruselské čtvrti Molenbeek, nebyl dosud dopaden. Abdeslam ale podle francouzského policejního zdroje, citovaného agenturou AFP, dnes terčem operace nebyl.