Zástupci Evropské komise se sešli s protějšky z Ankary. Vzájemné napětí nepolevuje

Johannes Hahn

Johannes Hahn Zdroj: EK

Mevlüt Çavuşoglu
Evopská komise
Evopská komise
4
Fotogalerie

Jednání představitelů Evropské komise s tureckými ministry dnes v Bruselu zřejmě přineslo jen málo pro snížení napětí mezi EU a Ankarou, jež vzrostlo kvůli vlně zatýkání obhájců lidských práv, novinářů a dalších lidí v Turecku. Podle médií to vyplývá ze společné tiskové konference účastníků schůzky.

Eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, který komisi zastupoval společně se šéfkou diplomacie EU Federikou Mogheriniovou, podle AP vyjádřil "velmi silné znepokojení" nad zatýkáním v Turecku.

Na druhé straně turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu, který do Bruselu přijel s ministrem pro EU Ömerem Çelikem, opět hájil tvrdá opatření přijatá vládou po loňském nezdařeném pokusu o vojenský převrat jako součást boje proti terorismu.

Napětí ve vztazích mezi EU a tureckou vládou se znovu zvýšilo v souvislosti s nedávným zatčením německého obhájce lidských práv Petera Steudtnera a zpravodaje německého listu Die Welt Denize Yücela. Ani při dnešním jednání se podle agentury DPA zjevně nepodařilo přimět Ankaru k nějakému ústupku. Oba muži jsou viněni z podpory terorismu.

"Musíme dělat rozdíl mezi terorismem na jedné straně a politickým aktivismem a žurnalistikou na straně druhé," citovala DPA Çavusoglua. Podle něj nesmějí být skuteční novináři zaměňováni za "pseudonovináře" podporující terorismus.

Podle Reuters ale šéf turecké diplomacie rovněž řekl, že Turecko pracuje s Německem na řešení problémů a doufá ve zlepšení vztahů v nadcházejících dnech. Agentura to označila za vzácný náznak optimismu v napjatých vztazích dvou členských států NATO.

Çavusoglu a Çelik dnes v Bruselu podle DPA opět žádali pokrok ve vízové liberalizaci a v přístupových jednáních Turecka s EU a také modernizaci celní unie. Mogheriniová a Hahn jim ale dali jasně najevo, že jakýkoli vstřícný krok unie ve spolupráci závisí v návratu Turecka k demokratickým metodám právního státu.

AP nicméně zaznamenala, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes před jednáním svých ministrů v Bruselu pokračoval ve své protizápadní rétorice. Prohlásil mimo jiné, že éra submisivního ustupování Turecka před každým požadavkem Západu je pryč.