Německo mění politiku vůči Turecku, vadí mu zatýkání protivládních aktivistů

Lidé protestují proti převratu, vyjadřují podporu Erdoganovi.

Lidé protestují proti převratu, vyjadřují podporu Erdoganovi. Zdroj: Reuters

Protesty v Ankaře
Plakát Mustafy Kemala "Atatürka" v Ankaře
Erdogan
Turecký prezident Erdogan během projevu v Ankaře (10.5.2016).
5
Fotogalerie

Kvůli úternímu zadržení bojovníků za lidská práva v Turecku zpřísní německé ministerstvo zahraničí cestovní doporučení pro tuto zemi. Uvedl to dnes šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel, který též avizoval "novou orientaci" německé politiky vůči Turecku. Jeho slova kritizoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, podle něhož si Berlín "hrozbami a vydíráním" v Ankaře pozitivní odpověď nevynutí. Çavuşoglu opět označil Německo za přístav pro teroristy, jimiž mínil mimo jiné kurdské radikální separatisty.

Turecké ministerstvo zahraničí už ráno označilo středeční výzvu Berlína k propuštění aktivistů za nepřijatelnou. Podle bulvárního deníku Bild chce turecký prezident vyměnit zadržované Němce za bývalé turecké vojáky, kteří podali v Německu po loňském zmařeném puči žádost azyl.

"Musíme přistoupit k nové orientaci naší politiky vůči Turecku," prohlásil dnes ministr Gabriel, který ve středu kvůli novému napětí v německo-tureckých vztazích přerušil dovolenou. Gabriel řekl, že na nutnosti změn ve vztazích s Ankarou se dohodl s kancléřkou Angelou Merkelovou i s předsedou sociální demokracie Martinem Schulzem.

Ministerstvo zahraničí se podle Gabriela rozhodlo mimo jiné zpřísnit doporučení pro Němce cestující do Turecka - ať už jsou to turisté, anebo podnikatelé. Ankara podle Gabriela často brání v poskytnutí konzulární pomoci zadrženým německým občanům.

Mluvčí tureckého prezident Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin v reakci na prohlášení šéfa německé diplomacie kritizoval především oznámení, že Berlín přehodnotí svou politiku státních garancí exportních a investičních projektů německých soukromých firem v Turecku. Podle Kalina je Gabrielovo prohlášení součástí kampaně před zářijovými parlamentními volbami.

Aktuální napětí v německo-tureckých vztazích vyvolalo úterní zadržení šesti bojovníků za lidská práva včetně Němce, Švéda a ředitelky organizace Amnesty International v Turecku Idil Eserové. Turecko je viní z podpory terorismu.

Německý bulvární deník Bild s odvoláním na diplomatické kruhy dnes napsal, že turecký prezident chce zadržované bojovníky za lidská práva vyměnit za bývalé příslušníky turecké armády, kteří požádali v Německu o azyl po loňském zmařeném převratu. Už před časem údajně Erdogan navrhl podobnou výměnu dvou bývalých generálů za německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, jehož Ankara drží ve vyšetřovací vazbě od února. Gabriel dnes řekl, že mu není známo, že by Turecko oficiálně nabídlo Německu takový "handl".

Podle serveru Spiegel Online zadržely turecké úřady od loňského zmařeného převratu v Turecku 22 německých občanů. Řada z nich měla stejně jako Yücel dvojí občanství a devět je stále ve vězení.

Turecké úřady v souvislosti s pokusem o puč z 15. července 2016 zadržely na 50 tisíc lidí. Asi 145 tisíc lidí, včetně soudců, policistů i učitelů přišlo o práci kvůli údajnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda viní ze zosnování pokusu o puč.