Zaútočte na Saúdskou Arábii, vyzývá radikály šéf Al-Káidy

Ajmán Zavahrí

Ajmán Zavahrí Zdroj: ctk

Šéf mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí pohrozil Saúdské Arábii útoky v odvetě za nedávnou hromadnou popravu 47 osob, z nichž mnohé byly napojeny na teroristy. O sedmiminutové zvukové nahrávce dnes informovala monitorovací služba SITE sledující webové stránky islámských teroristů.

Ve svém projevu Zavahrí nabádá radikály k novým útokům proti království, kterému vládne rodina Saúdú. V zemi podle něj vládne „shnilý režim“, který poškozuje muslimské náboženství. Vůdce Al-Káidy rovněž vyjádřil soustrast rodinám popravených extremistů.

Saúdská Arábie vězně popravila 2. ledna. Byl mezi nimi i významný saúdskoarabský šíitský duchovní Nimr Bákir Nimr, jenž kritizoval Rijád za údajný útlak saúdskoarabských šíitů. Jeho smrt vyvolala nové napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem a obě země přerušily vzájemné diplomatické vztahy.

Zavahrí převzal vedení Al-Káidy po smrti Usámy bin Ládina. Toho zabili příslušníci amerického speciálního komanda v Pákistánu v květnu 2011. Předpokládá se, že Zavahrí se skrývá buď v Pákistánu, nebo v Afghánistánu.