Zával v jihoafrickém dole zasypal přes 200 ilegálních horníků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Leandro Neumann Ciuffo

V opuštěné šachtě zlatého dolu blízko Johannesburgu zřejmě uvázlo více než 200 horníků, kteří tam pracovali bez povolení. Záchranáři byli zpočátku v kontaktu s asi třicítkou z nich a později se jim podařilo 12 horníků dostat ven. Žádné oběti na životech nejsou hlášeny. Přesný počet lidí v podzemí však není znám, neboť ilegální havíři se bojí, že na povrchu budou zatčeni.

„Zatím jsme jich zachránili dvanáct,“ řekl agentuře Reuters mluvčí záchranné služby ER24 Werner Vermaak. Lékaři každého ze zachráněných vyšetřili a pak předali policii. Podle agentury AFP žádný ze zachráněných neutrpěl zjevná zranění.

Záchrannou operaci později přerušil soumrak, nicméně v okolí šachty zůstali hlídači ze soukromé strážní služby. Po ruce je také policie, aby zatkla každého, kdo by se vyplížil z dolu ven.

Horníci vnikli do opuštěné šachty na veřejně přístupném místě, tedy nikoli v uzavřené oblasti. Policii pak přivolaly výstřely, kterými se lidé uvěznění v podzemí pokoušeli vyvolat pozornost a přilákat pomoc.

Ilegální těžba rud v opuštěných dolech je v Jihoafrické republice poměrně běžným jevem. Lidé přitom pobývají pod zemí v nedostatečně zajištěných podmínkách a nezřídka dochází ke střetům soupeřících skupin. Často jsou proto hlášena úmrtí.

„Řekli nám, že pod nimi uvázlo ještě dalších 200 lidí,“ řekl Vermaak na začátku záchranné akce, kdy záchranáři komunikovali jen se skupinou asi 30 horníků. Podle Vermaaka horníky zablokoval pod zemí sesunutý kamenný blok. Na místo byla proto přesunuta těžká technika, aby umožnila přístup k uvězněným horníkům.

Ilegální horníci občas pronikají i do provozovaných dolů. V roce 2009 přišlo o život 82 takovýchto havířů při požáru ve zlatém dole společnosti Harmony Gold.