Závěrečné boje v Aleppu provází kruté násilí proti civilistům

Syrská armáda údajně ovládá již 95 procent Aleppa.

Syrská armáda údajně ovládá již 95 procent Aleppa. Zdroj: Reuters

Aleppo
Aleppo
Aleppo
Aleppo
Aleppo
12
Fotogalerie

Generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna v pondělí velmi zneklidnily informace, podle kterých se v posledních hodinách v syrském městě Aleppo stává obětí krutého násilí mnoho civilistů, a to včetně žen a dětí. Sdělil to v newyorském sídle OSN novinářům jeho mluvčí.

„Při zdůraznění, že Spojené národy nejsou s to ověřit z nezávislých zdrojů tyto informace, chce generální tajemník vyjádřit své velké znepokojení zúčastněným stranám. Řekl svému zvláštnímu emisarovi pro Sýrii, aby se tím se zúčastněnými stranami rychle zabýval,“ uvedl mluvčí.

Vyjádřil se v době, kdy Aleppo padá do rukou syrského režimu prezidenta Bašára Asada. Syrským vládním jednotkám se v posledních týdnech podařilo s pomocí ruských letadel postupně vyhnat z města téměř všechny protivládní ozbrojené vzbouřence, které podporují západní spojenci v čele s USA.

Bitva o syrské Aleppo se chýlí ke konci, povstalci přišly o další desítky lidí a stáhli se ze všech šesti důležitých čtvrtí, které dosud ovládali, oznámil v pondělí Ramí Abdar Rahmán, šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Podle něj už rebelové ve druhém největším syrském městě kontrolují jen jedno malé území. Syrská státní televize tvrdí, že režimní síly se spojenci kontrolují již 99 procent města.

Představitel povstalecké opozice Rijád Hidžáb prohlásil, že pád Aleppu neoslabí odhodlání odpůrců syrského prezidenta Bašára Asada usilovat o jeho svržení.

Generálporučík syrské armády Zaíd Sálih včera podle agentury Reuters novinářům v Aleppu řekl, že boje ve východní části města brzy skončí. „Rebelové nemají mnoho času. Mohou se buď vzdát, nebo zemřít,“ dodal.

 

Politici syrské vládě: Nechte civilisty odejít 

Syrské vládní jednotky za posledních 48 hodin zabily ve východním Aleppu přinejmenším 82 civilistů, oznámil mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville. Dodal, že podle zpráv z místa, které má OSN k dispozici, vstupují vládní vojáci do domů v bývalých povstaleckých čtvrtích a zabíjejí civilisty „na místě“. Mezi oběťmi je 11 žen a 13 dětí.

Colville vyzval syrskou vládu, aby ušetřila životy civilistů i bojovníků, kteří se vzdají. Bezpečný odchod civilistů žádá také Turecko, které podle šéfa diplomacie Mevlüta Çavuşoglua zintenzivní své kontakty s Ruskem s cílem vyhlásit v Aleppu příměří. Na tiskové konferenci se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem hovořil Çavuşoglu v souvislosti s Aleppem o „humanitární tragédii".

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault uvedl, že OSN by měla využít všechny své páky k tomu, aby zjistila, co se v Aleppu děje. Šéf francouzské diplomacie také varoval Moskvu, že by se v Aleppu mohla stát spolupachatelem aktů „pomsty a teroru“.