Závody ve zbrojení? Jen doháníme staré resty, hájí Putin armádní nákupy

Vojenská přehlídka v Moskvě - tank T-14 Armata

Vojenská přehlídka v Moskvě - tank T-14 Armata Zdroj: ctk/ap

Program rozsáhlé modernizace ruských ozbrojených sil za biliony rublů neznamená zapojení Ruska do závodů ve zbrojení, ale jen napravuje zanedbávání armády v letech po zániku Sovětského svazu. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin.

„Vytvoření moderní armády, vybavené nejnovějšími zbraněmi a vojenskou technikou, zůstává jednou z priorit výstavby ozbrojených sil. A upřímně řečeno, vždy tomu tak bylo,“ řekl Putin na poradě o rozvoji vojenskoprůmyslového komplexu.

„Nejednou jsem říkal a chci to zopakovat ještě jednou: nechystáme se nechat vtáhnout do nějakých závodů ve zbrojení a už vůbec ne někoho dohánět a předhánět, ale prostě musíme dohnat to, co bylo zanedbáno v 90. a následujících letech, kdy ozbrojené síly i samy zbrojovky nebyly dostatečně financované,“ řekl Putin v narážce na ruské problémy po rozpadu Sovětského svazu.

„Situace se nyní změnila, zdroje ke splnění státních zakázek se poskytují v míře naplánované ve státním programu přezbrojení do roku 2020. Chci ještě jednou říct, že to není nějaká neplánovaná naléhavost, ale naplánovaná práce a tyto plány vznikly ještě před deseti lety,“ dodal.

Přečtěte si:

Putin ocenil, že vojáci dostali letos o čtvrtinu více nových a modernizovaných typů zbraní než loni a rostoucí kvality výcviku potvrzují i vojenská cvičení. „Definitivně nezbytné“ je však skoncovat se skluzy při plnění státních zakázek, což se zatím nedaří.

Již třetí porada s velením ozbrojených sil a vedením zbrojovek v posledních dnech podle agentury Reuters dokládá, jak velkou pozornost ruský vůdce věnuje modernizaci armády v situaci, kdy se zhoršily vztahy se Západem kvůli ukrajinské krizi.

Putin v úterý prohlásil, že Spojené státy a jejich spojenci nepřestávají v budování globálního systému protiraketové obrany, což Rusko pokládá za „pokus narušit existující paritu v oblasti raketových a jaderných zbraní a rozkolísat celý systém regionální a globální stability“. USA se prý nesnaží o ochranu před íránskou a severokorejskou hrozbou, ale chtějí „zneškodnit strategický potenciál jiných jaderných států“, především Ruska.

„Budeme pracovat na systémech protiraketové obrany, ale v prvé etapě, jak jsme nejednou říkali, budeme pracovat na útočných zbraních, schopných překonávat jakékoliv systémy protiraketové obrany,“ upozornil Putin.

Mnoho much jednou ranou. Ruský zásah v Sýrii nese typický putinovský rukopis

Jiří Šedivý: Síla Ruska se přeceňuje, jadernou rétorikou maskuje slabost