Zdvojnásobíme růst a mzdy, hlásá sjezd komunistů v Číně

Tiše. Teď mluví Chu ťin-Tchao, odcházející prezident a předseda strany.

Tiše. Teď mluví Chu ťin-Tchao, odcházející prezident a předseda strany. Zdroj: profimedia.cz

Politické reformy po vzoru Západu ne. O to více tržní ekonomiky, vydatné zvýšení platů a zrychlení růstu, boj proti korupci. Takto by se dalo shrnout vystoupení končícího prezidenta a předsedy Chu Ťin-tchaa na 18. sjezdu Komunistické strany Číny. Čili partaje, která ohlásila střídání stráží, řídí druhou největší ekonomiku světa, exportního velmistra a jednu z nejrychleji se rozvíjejících zemí planety.

Výměny na postu hlavy státu a předsedy vlády mají zajímavé načasování. O dva dny dříve dala Amerika druhou šanci Baracku Obamovi a Peking si oddechl. „Čínští vůdci by si více rozuměli s republikány. Nicméně Romneyho úmysl postavit Čínu do role měnového manipulátora pojali jako vážnou hrozbu,“ píše The Economist. Spojené státy vedou s asijskou velmocí spor o uměle podhodnocený jüan, Peking připouští jeho posílení pouze po malých krocích.

Průlomový slib zvednout mzdy do roku 2020 na dvojnásobek, doplněný o předpověď dvakrát většího hospodářského růstu, zazněl zároveň v době, kdy Čína ochlazuje. Po letech dvouciferného přidávání se čeká zpomalení na 7,4 procenta HDP. Téměř osmdesát států, pro něž se Čína stala prvořadým nebo druhým nejdůležitějším obchodním partnerem, sleduje vývoj se znepokojením, ale i s nadějí.

„Pro vznik dostatečného počtu pracovních míst a zachování sociálního smíru je nutný růst minimálně šest až osm procent,“ míní experti. Poté, co zářijová dílčí data o tržbách v maloobchodě a o průmyslových investicích stoupla, se obavy rozplývají. „V klíčovém závěrečném kvartále tohoto roku nabere Čína opět na tempu,“ tvrdí Bank of America.

Partaj si ochabnutí všimla a vyvodila z něj závěry. „Po letech neregulovaného růstu musí být rozvoj vyrovnanější, koordinovanější a udržitelnější,“ uvedl Chu před více než 2200 delegáty. A doporučil menší orientaci na vývoz a investice. „Domácí poptávka stoupne,“ ujistil.

Volání po větší míře demokracie přidusil. „Nikdy nebudeme kopírovat západní politický systém.“ Jasný boj vypověděl korupci.

Sjezd probíhá za zavřenými dveřmi a jeho program není veřejně známý. Klíčovým úkolem pro přítomné, kteří budou jednat do 14. listopadu v Paláci lidu, bude zvolit nový ústřední výbor strany, který má zhruba 370 křesel. Ten jmenuje nejužší vedení – stálý výbor politbyra.