Ze superpolicajta zrádcem Číny. Wang dostal 15 let

Wang Li-ťün před lidovým soudem v Čcheng-tu.

Wang Li-ťün před lidovým soudem v Čcheng-tu.

Býval elitním policistou a postrachem gangů, nyní sám skončí za mřížemi. Policejní prezident Wang Li-ťün byl v pondělí čínským tribunálem odsouzen k 15 letům vězení za podíl na vraždě britského občana Neila Heywooda a dalších zločinů. Končí tím největší politický skandál v Číně za poslední roky. Nyní už nic nebrání chystanému předání moci, ke kterému v Říši středu dochází jednou za pět let.

Ohýbání zákona pro své sobecké potřeby, přeběhlictví, zneužití pravomoci a braní úplatků. Tak zní verdikt, se kterým soud posílá Wang Li-ťüna do žaláře. Jako stín se však nad celou kauzou vznáší jiný příběh – ten o Wangově šéfovi Po Si-lajovi. Tento příběh dodává celému případu politický rozměr.

Když Wang začínal na postu šéfa v provincii Čchung-čching, byla to odlehlá, hustě osídlená vnitrozemská výspa plná zločinu. Za léta služby si Wang vybudoval pověst bojovníka proti zločinu, který nemá slitování. Wang byl oddaným služebníkem místního politického lídra Po Si-laje. Právě to mu zřejmě zlomilo vaz.

Více o kauze Po Si-laje čtěte zde:

Chtěl změnit Čínu. Nakonec ji mění svým pádem

Celá kauza odstartovala v únoru, kdy muž zákona Wang vyhledal azyl na americkém konzulátu. Následoval politický pád jeho šéfa, mezi lidmi populárního politika Po Si-laje, o kterém se do té doby mluvilo jako o budoucím členovi politbyra – nejužšího vedení Číny. Postupně vyšlo najevo, co Wanga k vyhledání útočišětě u Američanů vedlo. V srpnu byla manželka Po Si-laje usvědčena ze záhadné vraždy Neila Heywooda a během procesu vyšlo najevo, že policista Wang manželku svého šéfa kryl.

Wang uložil svému podřízenému Kuo Wej-kuovi, aby na případ dohlížel a poté ukryl jeho vyšetřovací složku. Kuo byl také odsouzen – dostal podmínečný trest smrti. Wang byl dále potrestán za to, že nejméně ve čtyřech případech propustil podezřelé výměnou za peníze nebo za majetek.

Celý svět nyní s napětím čeká, kdy si Peking vymění své politické vedení. K tomu dochází jednou za pět let a všeobecně se očekávalo, že nový premiér bude jmenován v říjnu, prezident potom na jaře. Jakékoli datum ale dosluhující vláda tají. Nyní, když je největší politický skandál za poslední roky vyřešen, už v cestě k volbám zdánlivě nic nestojí v cestě.