Ze Sýrie prchají další desítky tisíc lidí. Kvůli ofenzivě Asadovy armády

Syrští vojáci,

Syrští vojáci, Zdroj: ctk/ap

Desítky tisíc Syřanů prchly během posledních tří dnů kvůli ofenzivě armády věrné režimu prezidenta Bašára Asada ze svých domovů na území jižně od západosyrského města Aleppo (Halab). S odvoláním na očité svědky o tom informoval zpravodajský web BBC. Během rozsáhlé operace podporované ze vzduchu ruskými letadly zahynul vojenský velitel jedné z opozičních skupin.

V pohybu je podle zástupce syrské zdravotnické organizace USMRO Zajdána Zuabího až 70 tisíc lidí, kterým se nedostává lékařské péče a jídla a nemají ani kde spát. Jedná se podle něj o důsledek rozsáhlé ofenzivy vládního vojska, které usiluje o opětovné získání kontroly nad provincií Halab. Syrská organizace na ochranu lidských práv (SOHR), která situaci v zemi dlouhodobě sleduje z Londýna, odhaduje, že na útěku jsou asi tři tisíce rodin rodin.

Rozsáhlé operace na dobytí území, které je pod kontrolou rebelů, syrská armáda za pomoci ruských náletů zahájila v posledních dnech také v okolí měst Homs a Hamá a na severu přímořské provincie Latákíja. Protivládní povstalci ovládli tato území na počátku letošního roku.

SOHR tvrdí, že syrskou armádu podporují také íránští vojáci a příslušníci libanonských šíitských milic Hizballáh. Teherán ale účast svých vojáků na bojích v Sýrii popírá, do země prý vyslal jen vojenské poradce.

Rebelové dostali nové zbraně z USA

Povstalci ze Svobodné syrské armády (FSA) podporované Západem mezitím ohlásili, že obdrželi nové dodávky amerických protitankových střel. Není jich prý ale dostatek, aby pomocí nich mohli zastavit postup Asadovy armády.

Další ze skupin bojujících proti Damašku, umírněná islamistická Nur al-Din al-Zinki, oznámila, že v bojích s vládními vojsky v jižní části provincie Aleppo padl její velitel Nasíf Ismáíl.

Padesát ruských náletů

Aleppo, kdysi hospodářská metropole Sýrie, je od roku 2012 rozdělená na dvě části. Vláda kontroluje západní část města, povstalci východní polovinu. Asad se nyní pokouší dostat stejnojmennou provincii v okolí města zpět pod svou kontrolu pomocí pozemní operaci, ale i ruských náletů.

Za posledních 24 hodin Rusové podle světových tiskových agentur zasáhli v Sýrii přinejmenším 49 cílů a to v provincích Aleppo, Damašek, Idlib, Latákíja a Hamá. Moskva tvrdí, že se soustředila na pozice „teroristů“, především bojovníků fronty An-Nusra napojené na síť Al-Káida a organizace Islámský stát.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu varoval, že ofenziva syrských vládních sil na severozápadě země může vyvolat další uprchlickou vlnu. Ze svých domovů přitom muselo od roku 2011 kvůli válce prchnout už více než 11 milionů Syřanů. Přes čtyři miliony odešly do zahraničí, asi polovina z nich do Turecka. Z Turecka řada utečenců pokračuje do Evropy.