Zelená lídryně vyzývá k bezpečnostní zodpovědnosti, Indie hlásí pandemický rekord

Německá opoziční lídryně vyzvala k tomu, aby Evropa převzala větší zodpovědnost za svou bezpečnost.

Německá opoziční lídryně vyzvala k tomu, aby Evropa převzala větší zodpovědnost za svou bezpečnost. Zdroj: Wikipedia

Dnes se koná summit Evropské rady, tématem budou sociální otázky, ale i diskuze okolo uvolnění patentů na vakcíny.
Lehký propad hodnoty akcií zaznamenaly společnosti Pfizer i Moderna.
Indie se potýká s dosud nejtvrdší vlnou pandemie COIVD-19.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top zprávy

V Indii přibývá nakažených

Indie hlásí rekordních 414 tisíc nakažených onemocněním COVID-19 za jeden den, celkově za poslední týden v Indii přibylo 1,57 milionu nakažených, podle odhadů zdravotnických expertů jsou skutečná čísla pětkrát až desetkrát vyšší.

Koronovirus se v Indii rozšířil i do venkovských oblastí, ve kterých žije 70 procent populace. Země se již několik týdnů potýká s nedostatkem zdravotnického materiálu. Ačkoliv je Indie největší výrobce vakcín na světě, země není schopná je produkovat v takovém množství, aby zvládla zvrátit současnou vlnu pandemie.

Větší zodpovědnost, méně výdajů na obranu

Německá lídryně Strany zelených Annalena Baerbocková vyzývá k Evropu k větší zodpovědnosti za vlastní bezpečnost. „Myslím, že je velmi důležité, nikoliv jen vhodné, ale také potřebné, aby Evropané a potažmo Němci převzali více zodpovědnosti za vlastní bezpečnost,“ uvedla na události pořádané organizací Atlantic Council.

Zároveň však podle ní není možné v době současné krize, aby Německo vydávalo dvě procenta HDP na obranu, k čemuž se Německo zavázalo před sedmi lety. „V současné krizi, kdy je všechno nejisté, bychom racionálně měli investovat do armády méně než dvě procenta HDP, který poklesl, a není tak na stejné úrovni, jako když ekonomika rostla,“ řekla Baerbocková.

Z trhů a burz

Dobrý den pro americké akcie 

Americké akcie dnes posílily. Index Dow Jones vystoupal na rekordní úroveň. Přispěl k tomu mimo jiné pokles počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech za minulý týden.

Dow Jonesův index si připsal 0,93 procenta a uzavřel na 34.548,53 bodu. Index S&P 500 stoupl o 0,82 procenta na 4201,62 bodu a index Nasdaq Composite vzrostl o 0,37 procenta na 13.632,84 bodu.

Uvolnění patentů 

Farmaceutické společnosti oslabily poté, co Bílý dům uvedl, že Biden stojí za plánem uvolnit patenty na výrobu vakcín. Rozvolnění patentových pravidel by mělo umožnit větší produkci vakcín a tím pádem i rychlejší očkování. Návrh podporuje kolem stovky členských zemí Světové obchodní organizace.

Svůj nesouhlas však během dne vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová. Propad ceny akcií se poté zmírnil, v případě Pfizeru se jednalo o pokles jednoho procenta, u Moderny to bylo 1,4 procenta.

Tweet dne

Ve čtvrtek bylo vykázáno 81 tisíc očkování, což je v této chvíli rekordní číslo. Česká republika se tak blíží k hranici 100 tisíc očkování denně, které předseda vlády Andrej Babiš plánoval k začátku dubna.

Stane se dnes

  • Očekávají se výsledky čtvrtečních místních voleb v Británii a voleb do parlamentů ve Walesu a Skotsku.
  • Kvartální výsledky uveřejní Adidas, BMW a Siemens
  • Jednání ministrů zahraničí zemí V4 ve Varšavě, kterého se zúčastní i japonský ministr Tošimicu Motegi. 
  • Jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie, které bude na podnět portugalského předsednictví věnováno sociálním tématům, jako je minimální mzda či rovné pracovní podmínky mužů a žen.
  • Americké úřady zveřejní vývoj dubnové nezaměstnanosti v USA.