Zelenskyj je pod tlakem Západu, aby neodškodňoval oligarchu Kolomojského

Inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

Inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Zdroj: ČTK

Inaugurace ukrajinského prezidenta Voldymyra Zelenského.
Volby na Ukrajině: Volodymyr Zelenskyj
3
Fotogalerie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je stále více podezírán z toho, že slouží zájmům oligarchy Ihora Kolomojského. Spekuluje se o tom, že by mu mohl vrátit zestátněnou banku PrivatBank nebo ho odškodnit. Takový krok by ohrozil spolupráci Kyjeva s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a důvěru západních partnerů země.

V uplynulých dnech se objevilo několik náznaků, že je současná ukrajinská vláda ochotná dohodnout se s oligarchou na kompromisu. Optimismus vyjádřil i Kolomojskyj. Před dohodou s ním následně Kyjev varovalo několik osobností a institucí. „Během prvních měsíců v úřadu si Zelenskyj na Ukrajině a u západních přátel Kyjeva včetně MMF vybudoval značný politický kapitál. Musí s Kolomojským jednat opatrně, aby ho většinu nezahodil,“ uvedl na Twitteru bývalý americký velvyslanec na Ukrajině Steven Pifer.

Znepokojení vyjádřila například Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Její viceprezident Alain Pilloux po setkání se Zelenským řekl, že prezident dobře chápe, jak by neuvážené kroky kolem PrivatBank mohly uškodit reformnímu obrazu Ukrajiny. „Zároveň jsme ostražití a soudíme podle činů,“ podotkl. Největší problémy si ale Kyjev může způsobit u MMF v době, kdy s ním zahájil jednání o novém úvěru ve výši pěti miliard dolarů.

PrivatBank byla v roce 2016 zestátněna v rámci snahy o ozdravení bankovního sektoru, kterou MMF podporoval.  Úřady uváděly, že je banka na hraně bankrotu. Kolomojskyj a jeho obchodní partner byli obviněni z masové zpronevěry až 5,5 miliardy dolarů. Oligarcha tvrdí, že zestátnění bylo nezákonným krokem v rámci jeho mocenského souboje s exprezidentem Petrem Porošenkem. Podal proti němu množství žalob, částečně už i uspěl u soudu v Kyjevě.

Zelenskyj byl od počátku předvolební kampaně podezírán toho, že je jen politickým nástrojem v exilu žijícího Kolomojského. Spojoval je televizní byznys. Prezident tehdy prohlašoval, že se s oligarchou prakticky nestýká. Nedávno ho však přijal u sebe v úřadu. Bývalá guvernérka ukrajinské centrální banky Valerija Hontarevová navíc tvrdí, že je v důsledky kauzy PrivatBank obětí zastrašování ze strany Kolomojského, minulý týden jí někdo zapálil dům.