Zeman byl na rozdíl od jiných pozván, hájí cestu do Číny Sobotka

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem Zdroj: ctk

Cesta prezidenta Miloše Zemana do Číny na oslavu výročí konce druhé světové války v Tichomoří nepoškozuje českou zahraniční politiku ani českou pozici v rámci Evropské unie, řekl v televizi Prima premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman jede do Číny v prvních zářijových dnech a zúčastní se i vojenské přehlídky na Náměstí nebeského klidu.

Sobotka uvedl, že Česko nebylo ze strany jiných členských zemí EU informováno o něčem takovém, jako je bojkot těchto oslav. „Některé členské země se snažily vyvolat diskusi na toto téma, nebyl to žádný závěr všech členských zemí Evropské unie,“ poznamenal Sobotka.

Zeman bude podle dřívějších informací jediným prezidentem ze Západu, který bude přehlídce přítomen. Premiér poukázal na to, že na oslavu nebyli pozvání představitelé všech členských zemí, český prezident ano.

„Čína je země, která měla desítky milionů obětí v rámci druhé světové války, Čína není agresorem, Čína nyní nemá problém v rámci mezinárodního společenství a nevidím problém v tom, aby se prezident republiky oslav účastnil,“ zdůraznil Sobotka. Připomněl, že vláda se snaží o zlepšení vztahů s Čínou půldruhého roku.

Evropští a američtí představitelé odmítli účast kvůli obavám z čínské vojenské expanze v regionu. Některé západní země ale vyšlou do Pekingu své ministry zahraničí či jiné vysoké činitele. Český prezident jede do Číny na oslavy na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Většina evropských politiků toto pozvání nepřijala, nebo jej ani nedostala.