Zeman: Zrušme Rusku víza, k čemu taková byrokracie

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se postavil proti sankcím vůči Rusku, které spustil Západ kvůli politice Kremlu na Ukrajině. K zavádění postihů ani k izolaci Moskvy není žádný důvod, prohlásil Zeman. Podle něj je také třeba zrušit vstupní víza pro občany Ruské federace.

„Je třeba zrušit víza například s Ruskem. K čemu se zabývat takovou byrokracií, jaká souvisí s vízy?“ citovala ruská agentura ITAR-TASS prezidenta, podle něhož jde o zbytečné překážky. Zeman zároveň nesouhlasí s protiruskými sankcemi.

„Nevidím žádný důvod, proč izolovat Ruskou federaci od Evropské unie, proč hovořit o sankcích, o blokádě, o embargu. Je příležitost zvýšit úroveň naší spolupráce, a ne hovořit o sankcích, o izolaci. Izolace nás ani v jednom případě nepřivedla k úspěchu, ale pouze ke ztrátě porozumění a důvěry. A to je špatné,“ citovala agentura prezidenta.

Zeman se v rozhovoru věnoval i ekonomické spolupráci Česka s Ruskem. Vidí pro ni ohromnou perspektivu, neboť ekonomiky obou zemí se doplňují. „My potřebujeme energii, vy tramvaje, trolejbusy, autobusy,“ řekl. Základ pro rusko-českou spolupráci nevidí jenom ve výměně zboží, ale také kapitálu.

Podle českého prezidenta je úroveň ruských investic v Česku velmi nízká. „Ruské investice tvoří pouze 0,3 procenta zahraničních kapitálových investic v Česku,“ poznamenal.