Zemřel francouzský exprezident Giscard d'Estaing. Hodnota akcií HSBC stoupla od září o polovinu

Akcie největší britské banky HSBC od září vzrostly o padesát procent poté, co se propadly na nejnižší hodnotu za posledních 25 let.

Akcie největší britské banky HSBC od září vzrostly o padesát procent poté, co se propadly na nejnižší hodnotu za posledních 25 let. Zdroj: e15.cz

Zemřel francouzský exprezident Valéry Giscard d'Estaing. Francii vedl v letech 1974 až 1981 a je považován za jednoho z architektů evropské integrace.
Evropská unie se dohodla na zavedení nového systému, jenž usnadní zavádění sankcí proti jednotlivcům, kteří se dopustili porušování lidských práv.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Nový systém proti porušování lidských práv

Státy Evropské unie se dohodly na zavedení systému, který jim výrazně usnadní trestat porušování lidských práv, a to kdekoli ve světě. Po vzoru takzvaného Magnitského zákona v USA bude nově možné zaměřit postihy na jednotlivce bez ohledu na státní příslušnost. EU dostane pravomoc provinilým osobám zmrazit majetek či odepřít vstup. Až dosud přitom mohla Unie trestat pouze v souvislosti se sankcemi vůči státům. Ministři zahraničí evropského bloku budou normu schvalovat v pondělí.    

Odešel architekt evropské integrace

Ve středu večer zemřel ve věku 94 let bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing. Oznámil to Elysejský palác. Úřad hlavy největšího západoevropského státu vykonával v letech 1974 až 1981. Někdejší státník byl dlouhodobě hospitalizován a podlehl komplikacím spojeným s nemocí COVID-19. Giscard d'Estaing patřil k architektům evropské integrace, kterou podporoval v době, kdy stál v čele Francie, i později, když v letech 2002 až 2003 předsedal Konventu Evropské unie, tedy shromáždění, jež z velké části připravilo návrh evropské ústavy. Podílel se též na modernizaci francouzské společnosti. Za jeho prezidentství například země legalizovala potraty.       

Z trhů a burz 

Burzy hlásí smíšené výsledky

Obchodování na burzách ve Spojených státech skončilo ve středu smíšeně. Pokrok ve vývoji vakcín proti koronaviru zřejmě vyvážila zpráva, že šéf republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell zablokoval schválení záchranného balíčku na podporu ekonomiky. Zatímco index Dow Jones zpevnil o 0,2 procenta a S&P 500 o 0,18 procenta, Nasdaq Composite klesl o 0,05 procenta. Na směru se neshodly ani evropské trhy. Francouzské a především britské akcie rostly, německý index DAX ale klesl o 0,52 procenta.    

HSBC povstala z popela

Dramatický podzim zažívají akcionáři největší britské banky HSBC. Hodnota akcií peněžního ústavu za poslední tři měsíce raketově vzrostla o padesát procent na burze v Hongkongu a o 48 procent v Londýně. Ve Velké Británii se akcie prodává za 418,35 libry. Stalo se tak poté, co se hodnota akcií v září propadla na nejnižší čísla od roku 1995. Za zmrtvýchvstání HSBC zřejmě mohou její překvapivě dobré čtvrtletní hospodářské výsledky, které banka oznámila v říjnu, a celkový optimismus, jenž v uplynulých týdnech zavládl na trzích díky zprávám o nových vakcínách proti COVID-19.       

Tweet dne

„Hongkongský mediální magnát Jimmy Lai byl vzat do vazby.“ 

Jenom den poté, co soud v Hongkongu poslal do vězení tři prominentní prodemokratické aktivisty, byl zadržen mediální magnát Jimmy Lai, známý kritik Pekingu. Policie ho obvinila z podvodu. Lai už byl letos jednou zatčen. Tentokrát mu však úřady znemožnily propuštění na kauci.   

Stane se dnes

  • Uskuteční se přeložené jednání představitelů skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence v čele s Ruskem. Budou řešit společný postup při těžbě ropy. Očekává se, že zruší plánované zvýšení těžby, které mělo od ledna činit dva miliony barelů denně.
  • Americká stanice CNN ve večerních hodinách odvysílá první společný rozhovor se zvoleným prezidentem Spojených států Joem Bidenem a nastupující viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.
  • Vyjdou konečné zprávy o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně a USA za listopad.