Zemřel nacistický válečný zločinec Demjanjuk

John Demjanjuk

John Demjanjuk Zdroj: profimedia.cz

Nacistický válečný zločinec John Demjanjuk zemřel ve věku 91 let. Dnes to oznámila agentura DPA. Demjanjuk byl loni nepravomocně odsouzen za napomáhání k vraždám více než 28 tisíc Židů ve vyhlazovacím táboře Sobibor.

Bavorská policie uvedla, že Demjanjuk zemřel v pečovatelském ústavu nedaleko Rosenheimu. V zařízení byl od loňského května, kdy mnichovský soud rozhodl v jeho případu. Demjanjukův obhájce i státní zastupitelství se tehdy proti verdiktu odvolali.

 

Mnichovský soud vyměřil Demjanjukovi trest pěti let vězení za podíl na zavraždění zhruba 28 tisíc Židů ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území okupovaného Polska za druhé světové války. Na jejich smrti se podle soudce podílel tím, že ve vyhlazovacím táboře sloužil jako dozorce.

Středisko Simona Wiesenthala odhaduje, že v Sobiboru za války zahynulo celkem asi 250 tisíc Židů. Demjanjukovi přičetli žalobci podíl na smrti těch, kteří skončili v plynových komorách v době jeho působení v táboře.

Ukrajinský rodák původním křestním jménem Ivan už jednou před justicí stanul. V 80. letech ho Spojené státy, kde od roku 1952 žil, vydaly do Izraele, kde byl v roce 1988 odsouzen k trestu smrti za své údajné působení ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Byl totiž pokládán za tamního sadistického dozorce přezdívaného „Ivan Hrozný“. Izraelský nejvyšší soud ale o pět let později rozsudek zrušil, neboť dospěl k závěru, že se nepodařilo prokázat, že „Ivan Hrozný“ byl opravdu Demjanjuk.


Simon Wiesenthal: V životě legendárního lovce nacistů hrála důležitou roli Praha. Více zde >>>