Zemřel slavný sociolog Zygmunt Bauman. Věnoval se holokaustu a moderní společnosti

Zygmunt Bauman

Zygmunt Bauman Zdroj: ctk

Ve věku 91 let dnes v Británii zemřel polský vědec Zygmunt Bauman, považovaný za jednoho z největších sociologů 20. století. Podle polských médií o tom informovala jeho životní družka Aleksandra Kaniaová. Bauman proslul mimo jiné eseji o konzumní společnosti či teorií takzvané tekuté modernity.

„Drazí, Zygmunt odplynul do tekuté věčnosti dnes 9. ledna 2017. Rozloučila jsem se s ním v domě v Leedsu v nejbližším rodinném kruhu," sdělila médiím Kaniaová v narážce na zřejmě nejznámější Baumanův sociologický koncept "tekuté modernity". Ten označoval současnou společnost jako velmi proměnlivou, globalizovanou, kladoucí velký důraz na individualitu a konzum, v níž se "rozpustily" základy dřívější společnosti.

Bauman pocházel z polské židovské rodiny. Během války uprchl do tehdejšího Sovětského svazu a po pádu nacistického Německa byl jedním z nejaktivnějších analytiků vlivu holokaustu na soudobou společnost.

Koncem 60. let byl nucen odejít z Polska, nejprve krátce působil v Izraeli, načež se usadil v Leedsu.

Mezi jeho nejznámější díla patří spis Modernita a holokaust vydaný v roce 1989 či zmíněná Tekutá modernita z roku 2000. Jeho kniha Myslet sociologicky je na řadě škol používána jako jedna ze základních učebnic této společenské vědy.

Bauman žil ve Velké Británii od roku 1971, známý byl pro svou analýzu souvislostí mezi modernitou a holocaustem a úvahami o postmoderním konzumerismu. Vystudoval Varšavskou univerzitu. V říjnu 2005 získal v Praze Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.