Zemřel texaský naftař Hunt, kdysi nejbohatší člověk světa

Bratři W. Herbert Hunt (vlevo) a nyní zesnulý Nelson Bunker Hunt (vpravo)

Bratři W. Herbert Hunt (vlevo) a nyní zesnulý Nelson Bunker Hunt (vpravo) Zdroj: CTK

Známý texaský naftař Nelson Bunker Hunt zemřel v úterý ve věku 88 let. Kdysi byl zřejmě nejbohatším člověkem světa, dokud ho o ropné bohatství v Libyi nepřipravil Muammar Kaddáfí a dokud on sám pak většinu majetku neztratil v obří sázce na trhu stříbra, která dopadla katastrofou. Hunt zemřel v domě s pečovatelskou službou v Dallasu po dlouhé bitvě s Alzheimerovou chorobou, sdělil jeho bratr Herbert Hunt.

Zesnulý byl jedním ze sedmi dětí první rodiny legendárního průkopníka texaského ropného boomu H.L. Hunta, který měl v dalších manželstvích ještě osm dalších potomků. Bunker navázal na svého otce, ale rozhodl se expandovat v zahraničí a na velké bohatství narazil v Libyi.

Majetek v hodnotě 347 miliard korun

V 60. letech měl podle odhadů majetek v hodnotě osmi až 16 miliard dolarů (dnešních až 347 miliard korun) a mluvilo se o něm jako o nejbohatším muži světa. Plukovník Muammar Kaddáfí ale v roce 1969 svrhl libyjského krále a o čtyři roky později majetek Huntovy firmy v zemi znárodnil.

Bunker se po ztrátách v Libyi a ve strachu z kolapsu světové ekonomiky poohlížel po bezpečné investici a rozhodl se pro stříbro. S bratry Herbertem a Lamarem tento kov nakupovali od počátku 70. let a vybudovali si na tomto trhu obří pozici. Cena stříbra ale v roce 1980 po prudkém růstu stejně prudce klesla, což Hunta a jeho bratry připravilo o většinu bohatství. Uvádí se, že v roce 1988 měl Bunkerův majetek hodnotu už jen jedné miliardy dolarů.

Za obchody metrem

Hunt byl na hony vzdálen stereotypní představě texaského ropného magnáta v kovbojském klobouku, který si zapaluje doutníky stodolarovými bankovkami. Vystupoval naopak jako korpulentní nevýrazný muž s brýlemi a v levném zmuchlaném obleku, nejezdil luxusními auty, nikdy neletěl první třídou a když byl v New Yorku za obchody, jezdil metrem.

Hunt měl se svou ženou Caroline čtyři děti. V posledních letech spolu žili v relativně skromném domě v Dallasu.