Zhruba 200 bojovníků se v Somálsku připojilo k Islámskému státu

Zajatí příslušníci milice Šabáb

Zajatí příslušníci milice Šabáb Zdroj: CC BY SA 3.0: AMISOM Public Information via Wikipedia

Asi 200 islamistických bojovníků odešlo ze somálských milic Šabáb, které jsou napojené na teroristickou síť Al-Káida, a slíbilo věrnost Islámskému státu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení keňského policejního šéfa Josepha Boinetta. Islámský stát obsadil rozsáhlá území v Sýrii a Iráku, má ale i své stoupence v dalších státech, například v Libyi, Afghánistánu či Egyptě.

Nová odpadlická skupina operuje u hranic Somálska se severem Keni, kde již v posledních dvou týdnech podnikla nejméně dva útoky, zabila jednoho vojáka a dva civilisty.

Milice Šabáb napojené na Al-Káidu usilují o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. V roce 2011 se vojákům z Keni a dalších zemí Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal. Milice od té doby provádějí rozsáhlé teroristické akce i v Keni.

Ke stoupencům Islámského státu se údajně připojil i Keňan Mohamed Kuno, který je považován za organizátora atentátu, při kterém v dubnu na univerzitě v Keni islamisté zabili téměř 150 lidí.