Zklamaná Radičová se loučí s politikou

Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: reuters

Dosluhující slovenská premiérka Iveta Radičová se po předčasných parlamentních volbách v zemi rozloučí s vysokou politikou. Pětapadesátiletá politička před novináři netajila zklamání nad loňským pádem své vlády.

Radičová Slováky vyzvala, aby šli volit a neignorovali hlasování, kterým mohou rozhodnout o politickém vývoji na Slovensku. „Je mi nesmírně líto, že první nekomunistická vláda nedokázala dotáhnout do konce a naplnit (své) programové prohlášení,“ řekla Radičová poté, co odevzdala hlas ve svém bydlišti v obci Nová Dedinka nedaleko Bratislavy.

První žena v čele slovenské vlády nevydrží v úřadu ani dva roky. Čtyřčlenná koalice pravého středu se loni na podzim rozpadla kvůli neshodě ohledně pomoci zadluženým zemím eurozóny. Tím otevřela cestu k vypsání nových voleb.

Premiérka a místopředsedkyně nejsilnější vládní strany SDKU-DS se v předčasných volbách o hlasy neuchází. Mezi voliči oblíbená politička přitom v roce 2010 dostala nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů strany. Dosluhující předsedkyně vlády hodlá po jmenování svého nástupce přednášet na univerzitě v britském Oxfordu.

Rozhodnutí Radičové nekandidovat ve volbách podle politologů poškodilo preference její mateřské strany, premiérka se navíc nezapojila ani do předvolební kampaně. SDKU-DS se v uplynulých měsících kromě toho dostala pod tlak kvůli vyšetřování korupční aféry z období, kdy byl její šéf Mikuláš Dzurinda premiérem. Preference strany v průzkumech veřejného mínění spadly k hranici pěti procent, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro získaní křesel ve sněmovně.

Ještě před odchodem z vysoké politiky se Radičová nakrátko vrátí ke své původní profesi. Profesorka sociologie bude první odhady výsledků předčasných voleb komentovat v jedné z televizí.