Zlom v jemenském konfliktu? Saúdská Arábie možná stáhne své vojáky

Vojáci Saudské Arábie

Vojáci Saudské Arábie Zdroj: profimedia.cz

Jemen
Jemen
Jemen
Jemen
Jemen
14
Fotogalerie

Saúdská Arábie zvažuje stažení z bojů v Jemenu. Dvěma bývalým americkým představitelům to sdělil korunní princ Muhammad bin Salmán. Souhlasil prý s tím, že se Rijád začne spolu s Washingtonem zabývat otázkou Íránu.

Saúdská Arábie vede od roku 2015 arabskou koalici, která bojuje na straně jemenské vlády proti šíitským povstalcům, podporovaným Íránem.

Rijád je ale kritizován za neopatrnost vůči civilistům, kteří při náletech umírají. Boje trvají od roku 2014 a vyžádaly si na 10 tisíc lidských životů. V Jemenu se zhroutily služby, polovina zdravotnických zařízení je mimo provoz. Cholerou se tam nakazilo přes půl milionu lidí a 2000 osob na ni zemřelo. Dvě třetiny z 25 milionů Jemenců potřebují nějakou formu humanitární pomoci.

Syn saúdskoarabského krále Salmána se podle MEE svěřil se svými záměry v Jemenu někdejšímu americkému velvyslanci v Izraeli Martinovi Indykovi a bývalému bezpečnostnímu poradci Stephenovi Hadleymu.

Podle informací, k nimž se MEE dostal, začíná korunní princ pochybovat o tom, že činnost koalice opravdu pomáhá upevnit postavení jemenskému prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu.

Hádí podle těchto zdrojů ztratil přízeň korunního prince emirátu Abú Zabí Muhammada bin Zajda. Ten nyní podporuje konkurenční jednotky, které stejně jako Hádího armáda usilují o získání kontroly nad přístavem Aden. Tam se vláda musela uchýlit, když šíité obsadili jemenskou metropoli Saná. Hádí obvinil bin Zajda, že se chová jako okupant Jemenu.

Muhammad bin Salmán, jemuž bude koncem srpna 32 let, se stal teprve nedávno korunním princem, ale od roku 2015 řídí ministerstvo obrany. Právě on řídil vojenské operace v Jemenu, podle kritiků se však při tom dopustil mnoha omylů.