Značka Orwell těží ze skandálu PRISM

Edward Snowden

Edward Snowden

Nečekaného dílčího vítěze má aféra kolem údajného špehování uživatelů internetu americkou vládou. Skandalizace projektu PRISM výrazně pomohla prodeji legendárního románu 1984 britského spisovatele George Orwella.

Jedno z vydání knihy se na největším on-line knihkupectví Amazon dokonce zařadilo mezi stovku nejprodávanějších knih, přitom až do skandálu bylo na 11 855. příčce. Zároveň román obsadil třetí místo na seznamu Amazon’s Movers & Shakers. Tam se dostávají knihy, jichž se prodalo nejvíce za 24 hodin.

„Zaznamenali jsme výrazné posílení prodeje od chvíle, kdy bylo ve zpravodajství spojováno Orwellovo jméno s vládním programem PRISM,“ uvedla pro agenturu Bloomberg Patricia Bostelmanová, viceprezidentka marketingového oddělení nakladatelství Barnes & Noble. Vedle dystopického románu, v němž Orwell líčí temnou budoucnost, se daří i jeho dalšímu slavnému dílu, alegorické Farmě zvířat.

Agentura Bloomberg uvádí, že značka Orwell se dostala na přední příčky i v kamenných obchodech. Třeba newyorské knihkupectví Strand Bookstore zaznamenalo růst prodeje Orwellových knih o polovinu.