Známý kongresman Fattah byl obviněn z podvodů a vydírání

Kongresman Chaka Fattah

Kongresman Chaka Fattah Zdroj: ctk

Kariéra dlouholetého amerického kongresmana Chaky Fattaha se povážlivě otřásla poté, co byl dnes obviněn z vydírání a dalších zločinů v souvislosti s neúspěšnou kandidaturou na starostu Filadelfie. Známý politik kdysi považovaný za jednoho z budoucích lídrů Demokratické strany se podle ministerstva spravedlnosti dopustil rovněž podvodů, přijímání úplatků a praní špinavých peněz, když se snažil splatit svůj utajovaný úvěr ze starostovské kampaně.

„Zneužitím fondů na kampaň, zpronevěrou veřejných financí, přijímáním úplatků a bankovním podvodem, jak stojí v obvinění, kongresman Fattah a jeho společníci zradili důvěru veřejnosti a podkopali důvěru ve vládu,“ uvedl podle listu The Washington Post federální prokurátor Zane David Memeger. Celkem byl osmapadesátiletý zákonodárce obviněn v 29 bodech.

Fattahovy potíže začaly v roce 2007, kdy si tajně vzal půjčku ve výši milionu dolarů (24,5 milionu korun) od zámožného podnikatele, aby měl více peněz na kampaň ve filadelfských volbách. Když neuspěl, pokoušel se podle obvinění půjčku splatit pomocí veřejných financí či úplatků od jistého lobbisty, jemuž za to nabídl zprostředkování zajímavé veřejné funkce.

Vyšetřování případu kongresmana, který ve Sněmovně reprezentantů sedí již dvě desetiletí, probíhá už několik let a mezi obviněnými se ocitlo několik Fattahových blízkých lidí včetně jeho syna.