Znepokojené trhy: Recese Španělska se podle všeho protáhne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie na hlavních burzách v západní Evropě zakončily týden výrazným poklesem. Cenné papíry klesají i v USA. Důvodem jsou nové známky eskalace dluhové krize v eurozóně, především pak ve Španělsku. Tamní akciový trh oslabil nejvíce ze všech burz a zaznamenal nejhlubší propad za poslední dva roky. Španělská vláda v novém výhled ekonomiky a uvedla, že s recesí počítá i příští rok. K celkovému zhoršení nálady přispěla i zpráva, že španělský region Valencie žádá vládu o pomoc se splácením dluhů.

Španělsko se bude podle vlády i v příštím roce potýkat s hospodářskou recesí. Španělský ministr financí Cristóbal Montoro předpověděl, že domácí ekonomika napřesrok klesne o 0,5 procenta. Předchozí vládní prognóza přitom počítala s růstem o 0,2 procenta.

V letošním roce očekává Montoro pokles ekonomiky o 1,5 procenta. S návratem k hospodářskému růstu počítá až v roce 2014, kdy by měla ekonomika stoupnout o 1,2 procenta. V roce 2015 by pak mělo tempo růstu zrychlit na 1,9 procenta.

Obavy ohledně španělských veřejných financí posílila zpráva o tom, že zadlužená španělská autonomní oblast Valencie požádá centrální vládu v Madridu o pomoc se splácením dluhu.

„Valencie, stejně jako jiné autonomní oblasti, pociťuje negativní dopady nízké likvidity na trhu, a to v důsledku hospodářské krize,“ píše se ve sdělení regionální vlády. Ta musí do konce letošního roku splatit dluh za zhruba 2,85 miliardy eur (asi 73 miliard korun).

Valencie, která leží na východě Španělska jižně od Katalánska, se potýká s vysokým zadlužením už dlouho. Oznámení regionální vlády přesto finanční trhy překvapilo. Znamená totiž, že Madridu se komplikuje snaha zabránit dalším problémům, které by mohly vést až k tomu, že Španělsko bude nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc stejně, jako to před ním učinilo Řecko s Irskem a Portugalskem.

Obavy ohledně Španělska tak neuklidnili ani ministři financí eurozóny, kteří dnes oficiálně schválili půjčku v objemu až na pomoc španělskému bankovnímu sektoru. Dohoda má pomoci odvrátit hrozbu, že úvěrovou pomoc bude potřebovat i samotný španělský stát. Pochyby o tom, že to veřejné finance Španělska zvládnou bez cizí pomoci ale dnes opět vzrostly.

Euro se v reakci na zprávy ze Španělska propadlo na více než dvouleté minimum vůči americkému dolaru. Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných výsledků odepsal 1,4 procenta a uzavřel na 1049,28 bodu. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování jen na burzách v eurozóně, odepsal 2,83 procenta na 2237,33 bodu.