Zničení IS musí předcházet příměří v Sýrii, míní šéfka unijní diplomacie

Federica Mogheriniová

Federica Mogheriniová Zdroj: ctk

Případné příměří v Sýrii se v žádném případě nemůže týkat organizací jako je Islámský stát (IS) či Al-Nusra. Případná dohoda ostatních stran o vzájemném klidu zbraní a počátku politického přechodu bude naopak předpokladem ke zničení těchto teroristických skupin. Po jednání ministrů zahraničí Evropské unie to řekla šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

Ministři se v Bruselu sešli v atmosféře poznamenané pátečními teroristickými útoky, které v Paříži vzaly život nejméně 129 lidem. K atentátům se přihlásil právě Islámský stát. Francouzský prezident Francois Hollande už oznámil zintenzivnění leteckých útoků proti němu a vyzval ke vzniku široké koalice, která by teroristickou hrozbu zničila.

V úterý se v Bruselu sejdou ministři obrany členských zemí Evropské unie a Mogheriniová čeká, že je jejich francouzský kolega bude informovat o záměrech své země. Do té doby nechtěla Hollandeovo vystoupení před francouzským parlamentem příliš komentovat. „Je předčasné, abych teď dávala nějaké návrhy,“ řekla.

Německý ministr Frank-Walter Steinmeier před novináři poznamenal, že Francouzi nestojí o „symbolická gesta“ a tak nyní nečeká zásadní zvýšení německých vojenských operací v Sýrii či v Iráku. Tamní kurdské síly už totiž Německo zbraněmi podporuje.

Mogheriniová zdůraznila, že víkendové vídeňské jednání o krizi v Sýrii stanovilo „ambiciózní“ harmonogram. Na jeho rámci se v sobotu v rakouském hlavním městě shodli všichni klíčoví hráči v regionu. Počítá s tím, že představitelé syrského režimu a opozice by se měli ještě letos sejít k oficiálním rozhovorům. Přechodná vláda by měla vzniknout do šesti měsíců a do 18 měsíců by se měly konat volby. Celý proces by měl řídit zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura.