Zpomalení globálního růstu dorazilo do Německa, průmysl měl méně zakázek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Zakázky německých průmyslových podniků v únoru ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně klesly o 1,2 procenta, což byl nejvyšší propad za šest měsíců. Důvodem byla nižší poptávka ze zahraničí, zvláště ze zemí eurozóny. Zpráva, kterou zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství, naznačuje, že na největší evropskou ekonomiku začíná mít vliv zpomalení globálního ekonomického růstu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru naopak zvýšení zakázek o 0,2 procenta. Ministerstvo současně revidovalo směrem vzhůru lednový údaj. V prvním měsíci zakázky stouply o půl procenta místo původně uváděného poklesu o 0,1 procenta.

Domácí zakázky se zvýšily o 0,9 procenta. Zakázky ze zahraničí se však snížily o 2,7 procenta, z toho zakázky ze zemí eurozóny o 3,7 procenta. Nejvíce se snížily zakázky na spotřební zboží a zboží dlouhodobé spotřeby, a to o 7,3 procenta. Zakázky na kapitálové zboží klesly o 2,1 procenta. Zakázky na polotovary naopak stouply o 1,7 procenta.

„Průmyslové zakázky byly na počátku roku nízké. V neposlední řadě to odráží současný stagnující vývoj globální ekonomiky,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Upozornilo však, že podnikatelská nálada v sektoru se zlepšila a obecně se čeká mírně vzestupný trend.