Zprávy o bombě v letadle nad Sinajem jsou spekulace, tvrdí Moskva

Trosky letounu společnosti Metrojet na Sinaji

Trosky letounu společnosti Metrojet na Sinaji Zdroj: ctk/ap

Dosavadní hypotézy o příčinách pádu ruského letadla nad Egyptem jsou spekulace. Premiér Dmitrij Medveděv nařídil ministrovi dopravy vyjednat se státy, kam létají ruské letecké společnosti, zpřísnění bezpečnostních opatření.

Před pěti dny se nad Sinajským poloostrovem zřítilo ruské letadlo necelou půlhodinu po startu z egyptského Šarm aš-Šajchu a v jeho troskách zahynulo 224 lidí. Británie a USA se kloní k tomu, že příčinou pádu letadla byla bomba. Británie považuje za pravděpodobného viníka radikály z Islámského státu působící na Sinaji.

Vyšetřování stále pokračuje a Rusko se na něm podílí. Peskov řekl, že „všechny verze o tom, co se stalo a proč, musejí dodat vyšetřovatelé a ti zatím nic neoznámili“. „Všechna ostatní vyjádření nejsou nic jiného než spekulace,“ prohlásil. Rusko prý nevylučuje žádnou z teorií, ale vyzdvihovat jenom jednu z nich podle Peskova není správné.

Mluvčí také řekl, že lety ruských letadel do Šarm aš-Šajchu budou pokračovat, i když Británie a Irsko je přerušily. Do letoviska má dnes dorazit 23 ruských letadel.

Brzy na závěry

Medveděv na zasedání vlády prohlásil, že je zatím brzy na to činit závěry o příčinách havárie. Požádal ale ministra dopravy Maxima Sokolova, aby vyjednal se všemi zeměmi, kam létají ruští letečtí dopravci, dodatečná bezpečnostní opatření. Ministerstvo dopravy podle ruských sdělovacích prostředků už poslalo návrhy na nová opatření egyptským úřadům.

Egypt se dnes pozastavil nad údajně předčasnými závěry Británie, která do odvolání zastavila lety do Šarm aš-Šajchu a poslala k prověření tamních bezpečnostních opatření své experty. Egyptský ministr pro letectví prohlásil, že vyšetřovatelé zatím nemají žádný důkaz toho, že letadlo spadlo kvůli výbuchu bomby.

Podle agentury TASS bylo zatím identifikováno 58 obětí a čtyři z nich byly předány příbuzným k pohřbení. Rovněž bylo ukončeno prohledávání 33 kilometrů čtverečních v okolí vraku letadla. Pátrání pokračuje na zbylých sedmi kilometrech čtverečních.