Ztrácí německá ekonomika dech? Tamní průmysl má stále méně zákazek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: fca.be

Zakázky německých průmyslových podniků se v září nečekaně snížily a pokles zaznamenaly již třetí měsíc za sebou. Důvodem byla hlavně slabší poptávka ze zahraničí. Ministerstvo hospodářství oznámilo, že zakázky se ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 1,7 procenta po poklesu o 1,8 procenta v srpnu. Zpráva je podle agentury Reuters signálem toho, že největší evropská ekonomika by na konci roku mohla ztrácet dech.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení zakázek o jedno procento. Jejich odhady se přitom pohybovaly od poklesu o jedno procento po růst o 2,3 procenta.

Objednávky z domova se snížily o 0,6 procenta. Objednávky ze zahraničí klesly o 2,4 procenta, z toho z dalších zemí eurozóny o 6,7 procenta. Objednávky ze zemí mimo eurozónu se naopak zvýšily o 0,7 procenta.

Růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci zrychlil na 0,4 procenta z 0,3 procenta v prvním čtvrtletí. Meziročně se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,6 procenta. Vláda očekává za celý letošní rok zvýšení HDP o 1,7 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků.