Zůstat v Unii je v britském zájmu, řekl Corbyn. Průzkumy jsou vyrovnané

Předseda labouristů Jeremy Corbyn

Předseda labouristů Jeremy Corbyn Zdroj: CTK

Hlasovat pro setrvání v Evropské unii je v nejlepším zájmu obyvatel Británie. V prvním velkém projevu k tématu referenda plánovaného na 23. června to dnes uvedl předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn. Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury YouGov je pro a proti takzvanému brexitu shodně 39 procent voličů. Sedmnáct procent Britů se ale stále nerozhodlo, jak bude v referendu hlasovat.

„Většina Labouristické strany je pro setrvání, protože si myslíme, že evropský projekt nám přinesl zaměstnanost, investice a ochranu zaměstnanců, spotřebitelů a životního prostředí,“ uvedl Corbyn v Londýně. EU není podle něj sice dostatečně demokratická a na jeho vkus také příliš horlivě prosazuje volný trh na úkor zaměstnanců. Globální výzvy jako daňové úniky, kybernetická kriminalita, migrační krize a terorismus ale vyžadují koordinovanou mezinárodní spolupráci.

„Evropa se musí změnit. Té změny ale můžeme dosáhnout jen spoluprací s našimi spojenci v Evropské unii,“ uvedl Corbyn. Být kritický a zároveň být přesvědčen, že musíme zůstat členem EU, se nevylučuje,“ dodal. Na dotaz novinářů ohledně obav některých Britů, že členství v unii s sebou přináší také vyšší míru imigrace, Corbyn uvedl: „Na tom, že se lidé stěhují za prací napříč kontinentem, není nic špatného, musíme mít ale srovnatelné podmínky.“

Členství v evropské osmadvacítce podle předsedy labouristů podporuje „naprostá“ většina členů jeho strany i odborářů. Labouristická poslankyně Kate Hoyeová, která se připojila ke kampani za brexit, ale uvedla, že mnoho labouristů výzvě svého předsedy nebude věnovat pozornost. „Víme, že to nemyslí vážně, ať už se snaží předstírat, jak chce,“ uvedla.

Corbyna britská média sice považují za zastánce setrvání Británie v EU, ale nijak horlivého. V roce 1975 hlasoval dokonce proti vstupu své země do Evropského hospodářského společenství (EHS), předchůdce EU.

Premiér David Cameron, který po vyjednání nových podmínek vztahů Londýna s Bruselem vede kampaň za setrvání své země v evropské osmadvacítce, přivítal Corbynovo zapojení do debaty. „Je mnoho věcí, na kterých se s labouristy, liberály, zelenými a jinými neshodneme, ale faktem je, že jsme se spojili, abychom podpořili myšlenku setrvání Británii ve zreformované Evropské unii,“ uvedl.

Podle průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnila agentura YouGov, by pro setrvání i pro odchod své země z EU hlasovalo shodně 39 procent Britů. Nerozhodnutých voličů je 17 procent. Pět procent lidí se nechystá v červnovém referendu hlasovat vůbec.