Zvažte dodatečnou finanční pomoc Irsku, nabádá Evropu MMF

Evropa by měla uvažovat o dodatečné finanční pomoci pro Irsko, která by v době prohlubující se dluhové krize v eurozóně zajistila úspěch dříve dohodnutého záchranného úvěrového programu. Uvedl to dnes podle agentury Reuters Mezinárodní měnový fond (MMF).

Irsko se loni v listopadu s EU a MMF dohodlo na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu korun). „Prohlubující se napětí v eurozóně zvyšuje hrozby pro udržitelnost irského dluhu, takže vyhlídky na úspěch tohoto programu zůstávají křehké,“ uvedl MMF. „Dodatečná podpora by tento program posílila a zlepšila vyhlídky na jeho úspěch,“ dodal.

MMF uvedl, že Evropa by mohla zvážit refinancování nákladů na sanace bank v Irsku za lepších podmínek a flexibilněji by měla využívat záchranný fondu eurozóny EFSF, který by Irsku mohl pomoci k návratu na dluhopisové trhy za rozumnou cenu.

Zástupci EU a MMF v říjnu na závěr své čtvrtletní inspekce uvedli, že záchranný úvěrový program pro Irsko je úspěšný a věřitelé nemají obavy o jeho plnění. Za slabé místo ale označili nízkou domácí poptávku, vysokou nezaměstnanost a slabou globální ekonomiku.

Irsko se stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Letos v dubnu se k těmto dvěma zemím připojilo rovněž Portugalsko.