Zvýší-li Spojené státy cla na automobily, Evropská unie zareaguje, řekl eurokomisař

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie odpoví, pokud Spojené státy zvýší cla na dovoz automobilů z jejích členských zemí. V rozhovoru poskytnutém francouzskému listu Le Monde to uvedl místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen. Zároveň vyzval k ukončení eskalace obchodního sporu s USA.

"Pokud se rozhodnou zvýšit svá dovozní cla, nebudeme mít zase jinou možnost, než reagovat," řekl Katainen, který má v EK na starosti zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost. "Nechceme (o obchodu) bojovat na veřejnosti přes twitter. Měly bychom eskalaci ukončit," dodal finský eurokomisař.

Americký prezident Donald Trump v pátek na twitteru pohrozil Evropské unii dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranářská opatření proti Spojeným státům. Učinil tak měsíc poté, co jeho administrativa začala prošetřovat, zda dovoz aut a autodílů není pro USA bezpečnostním rizikem.

EU je nyní se Spojenými státy v obchodním sporu, protože Washington zavedl cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. Protože se záležitost nepodařilo vyřešit, začala EU v pátek uplatňovat clo 25 procent na dovoz některého zboží z USA. Terčem nových cel jsou výrobky z oceli a hliníku, zemědělské produkty a různé další zboží, mimo jiné motocykly, džíny nebo whisky.

Pokud jde o současná unijní cla na dovoz automobilů, tak EU vůči USA uplatňuje desetiprocentní clo, zatímco dovoz do USA podléhá clu 2,5 procenta u osobních vozů a 25 procent u dodávkových a sportovně-užitkových automobilů.