Mezinárodní měnový fond zlepšil výhled české ekonomiky pro letošní i příští rok

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu Zdroj: Reuters

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil výhled vývoje české ekonomiky na letošní i příští rok. V letošním roce se má hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 0,2 procenta, v dubnu přitom fond čekal pokles o 0,5 procenta. Příští rok má tempo růstu zrychlit na 2,3 procenta místo dříve očekávaných dvou procent. Uvedl to MMF ve své podzimní prognóze.

Výsledek za loňský rok však fond mírně zhoršil. Podle aktuální prognózy HDP stoupl o 2,3 procenta, v dubnu předpokládal, že HDP se za rok 2022 zvýšil o 2,4 procenta. Inflace má v Česku v letošním roce zpomalit na 10,9 procenta z loňských 15,1 procenta. V příštím roce má inflace činit 4,6 procenta. Zůstane tak nad cílovou úrovní České národní banky (ČNB), která činí dvě procenta. Výhled inflace je ale lepší než v dubnu, kdy MMF čekal v letošním roce zvýšení spotřebitelských cen o 11,8 procenta a v příštím roce o 5,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti má letos vzrůst na 2,8 procenta z 2,1 procenta loni. V roce 2024 má míra nezaměstnanosti činit 2,6 procenta. I přes výrazné zlepšení si česká ekonomika povede hůře než ekonomiky Slovenska a Polska. HDP Slovenska se letos zvýší o 1,3 procenta a Polska o 0,6 procenta. Hůře než Česko si povede další člen visegrádské čtyřky, Maďarsko, jehož ekonomika se má snížit o 0,3 procenta. V příštím roce však Slovensko i Maďarsko mají růst rychleji než Česká republika, růst Polska má být stejný, jako růst Česka.

České ministerstvo financí v srpnové prognóze uvedlo, že za letošní rok čeká pokles HDP o 0,2 procenta. Podle prognózy ČNB by ekonomika letos měla za celý rok vzrůst o 0,1 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v červnu odhadla, že Česká ekonomika letos vzroste o 0,3 procenta.

MMF v úterý také mírně zhoršil odhad růstu celosvětové ekonomiky na příští rok o 0,1 procentního bodu na 2,9 procenta. Výhled na letošní rok nechal beze změny, globální HDP se má zvýšit o tři procenta.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího termínovaného vkladu