Česká zbrojovka koupila podíl ve švédském výrobci optických řešení pro zbraně

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík Zdroj: Tomeš Michael

Česká zbrojovka
Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.
3
Fotogalerie

Česká zbrojovka Group SE (CZG), který je jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců ručních palných zbraní, získal menšinový podíl ve společnosti Spuhr i Dalby AB. Podnik ze Švédska se věnuje výrobě optických montážních řešení pro zbraně. Cenu transakce zástupci firmy neuvedli.

Akvizice podle holdingu umožní spolupráci v oblasti produktů, zákazníků i geografické přítomnosti. Portfolio výrobků Spuhr se skládá z optických úchytů, příslušenství a vylepšených sad pro zbraně. „Jsme moc rádi, že díky této strategické investici spojíme své síly se společností Spuhr. Håkan Spuhr a Ulf Nilsson vybudovali firmu, která je předním světovým výrobcem optických montážních řešení. Věříme, že spojení značek Česká zbrojovka a Spuhr ještě více posílí naše postavení na trhu a povede k dalším inovacím ve prospěch našich zákazníků,“ uvedl prezident CZG Lubomír Kovařík.

Podle generálního ředitele firmy Spuhr Ulfa Nilssona představuje pro podnik spolupráce s Českou zbrojovkou strategický milník. „Umožní nám vstup na nové trhy, přinese špičkové testovací technologie a výzkum. Přitom zůstaneme i nadále flexibilní a povedeme vývoj nových produktů pro naše významné zákazníky. Partnerství s Českou zbrojovkou nás posune na další úroveň,“ uvedl Nilsson.

Úchyty a příslušenství Spuhr používá mnoho vojenských a ozbrojených složek po celém světě, včetně švédské, nizozemské a dánské armády, německé policie nebo portugalského námořnictva. Spuhr nabízí i loveckou řadu výrobků. Firma vznikla v roce 2007, většinu svých produktů vyrábí ve své vlastní továrně, která se nachází ve švédském Löddeköpinge.

Holding CZG vykázal loni tržby 5,96 miliardy korun a čistý zisk 734 milionů korun. Skupina vyrábí ruční palné zbraně pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Součástí holdingu je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, dále do něj patří například společnosti CZ-USA, Zbrojovka Brno, 4M Systems nebo CZ Export. Skupina zaměstnává přibližně 1600 lidí v České republice, USA a Německu. Značka Česká zbrojovka má více než osmdesátiletou historii.