Praha 8 prohrála soud o miliony s Metrostavem. Dostavba Centra Palmovka je znovu blíž

Metrostav vyhrál soud s Prahou 8 o miliony za stavbu nové radnice na Palmovce.

Metrostav vyhrál soud s Prahou 8 o miliony za stavbu nové radnice na Palmovce. Zdroj: Praha 8

Takto měla vypadat nová radnice Prahy 8 na Palmovce. Teď se tam jedná o umístění sídla záchranné služby.
Centrum Palmovka dnes
Takto měla vypadat nová radnice Prahy 8 na Palmovce. Teď se tam jedná o umístění sídla záchranné služby.
Budova nedostavěné nové radnice Prahy 8
Takto měla vypadat nová radnice Prahy 8 na Palmovce. Teď se tam jedná o umístění sídla záchranné služby.
11
Fotogalerie

Případ zablokované výstavby nové radnice Prahy 8 na Palmovce je opět v pohybu. Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře České republiky potvrdil předchozí verdikt, podle kterého musí libeňská radnice zaplatit Metrostavu téměř osmnáct milionů korun. Právě Metrostav nedokončenou budovu stavěl.

„Bez ohledu na věcný výsledek je přínosné, že došlo k vyjasnění jedné ze sporných otázek, a to platnosti smluvní dokumentace pro výstavbu Centrum Palmovka. Vydaný rozhodčí nález je tak krokem k dostavbě Centra Palmovka,“ sdělila mluvčí projektu Andrea Dundrová. Společnost Centrum Palmovka patří městské části.

Stavební skupině to otevřelo cestu k celkové částce, kterou jí Praha 8 dluží. Ve hře je kolem 180 milionů korun. Metrostav totiž žaloval jen deset procent dlužné částky. „Když jsme s uspěli s částí, tak je zbytek už jasný, protože vznikl precedens,“ sdělil mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.  

Smlouvu s Metrostavem o výstavbě uzavřela ještě minulá radnice. Ta současná však z již započaté stavby vycouvala. Tvrdila, že kontrakt byl uzavřený za podezřelých okolností.

Projekt navíc zkomplikovala žaloba Centra Palmovka na pražský magistrát ohledně určení vlastnictví nemovitostí. Soud je však aktuálně odročený. „Odročení iniciovalo Hlavní město Praha. Důvodem bylo probíhající mimosoudní jednání o smírném řešení sporu. Soud tuto žádost akceptoval,“ dodala zástupkyně radniční firmy. Magistrát věc podrobněji nekomentoval.

Centrum Palmovka mělo být původně sídlem libeňské radnice, další prostory si měly pronajímat obchody. Aktuálně se jedná o tom, že by po dostavbě na Palmovce sídlila pražská záchranná služba.

Pokud se však spory kolem Palmovky do konce roku neurovnají, vyroste centrála záchranářů na Střížkově, rozhodli již dříve radní.