Němci se chystají na krušnou zimu. Jádro však vezmou na milost jen dočasně

Německo se chystá na těžkou zimu. Na snímku spolkový kancléř Olaf Scholz.

Německo se chystá na těžkou zimu. Na snímku spolkový kancléř Olaf Scholz. Zdroj: Reuters

Německo kvůli nedostatku energetických surovin zřejmě prodlouží životnost posledních tří jaderných elektráren.
Německý vicekancléř a ministr pro hospodářství Robert Habeck varoval, že občané si v zimě za energie výrazně připlatí.
Šetří se všude. Například slavná katedrála svatého Petra v Kolíně nad Rýnem je po 23. hodině neosvětlená.
4
Fotogalerie

Německá vláda intenzivně připravuje občany na velmi tvrdou zimu a sahá i k takovým opatřením, která by ještě před několika měsíci byla naprosto nepředstavitelná. Patří k nim zvažované prodloužení životnosti posledních tří jaderných elektráren, které měly být původně odstaveny do konce roku. Podle expertů je změna německého přístupu k energetice pozitivní zprávou i pro Česko. K jádru se ale Berlín patrně vrátí jen krátkodobě.      

I kdyby Němci splnili současný cíl a do listopadu naplnili plynové zásobníky na 95 procent kapacity, v případě úplného zastavení dodávek z Ruska to nebude stačit. Největší ekonomika Evropské unie by v takovém případě zvládla pokrývat poptávku tamního průmyslu a domácností maximálně dva a půl měsíce. Ve středu to uvedl šéf německého síťového regulátora Klaus Müller. Podobně je na tom i Česko, které by s vlastními plynovými zásobami do jara rovněž nevystačilo.

Šetřit musejí všichni

„Na tuhou zimu se musíme připravit všichni a je důležité zmínit, že stejně se teď připravují v celé Evropě. Není to pouze náš problém, ani chyba naší vlády. Je to jedna z úrovní Ruskem vyvolané války,“ upozorňuje odborník na energetiku z Institutu pro evropskou politiku Europeum Michal Hrubý. 

Němečtí politici se každopádně snaží situaci řešit. Nabádají občany i instituce k úsporám a v řadě měst se již se světlem a teplem šetří. Například v Kolíně nad Rýnem vypínají v nočních hodinách nasvícení katedrály svatého Petra, nejnavštěvovanější turistické atrakce v zemi.

Patrně nejpřelomovějším rozhodnutím je zachování provozu německých jaderných elektráren i po roce 2022. Tento krok ještě není zcela potvrzen, podle amerického listu The Wall Street Journal je však vysoce pravděpodobný. 

Tuzemští ekonomové zásadní obrat v německé energetické politice většinou vítají. „Je to zcela pragmatické řešení, ke kterému se v posledních měsících jasně schylovalo. Pokud nastanou mimořádné podmínky, je nutné dočasně otočit kormidlem i o 180 stupňů, a ne dogmaticky trvat na původním plánu,“ myslí si analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

„Změna postupu Německa ohledně zbylých tří reaktorů, tedy pokud k ní skutečně dojde, je jistě dobrou zprávou pro samotné Německo, ale obecněji pro většinu Evropy, která je s Německem v oblasti energetiky úzce propojena. Jde o signál, že německá politická reprezentace začíná brát situaci opravdu vážně,“ přidává se Michal Skořepa z České spořitelny. 

Na druhé straně je podle expertů třeba brát v potaz, že samotné jádro energetickou nouzi v Německu neodvrátí. Na výrobě elektřiny se tam podílí jen asi třinácti procenty. „Může to však alespoň trochu zvýšit šanci, že střední Evropa přežije bez ruského plynu do jara,“ míní Novák. K ochraně evropské ekonomiky a společnosti nicméně bude nutné učinit ještě řadu dalších opatření, dodávají odborníci.  

Krátkodobé řešení

„Jedinou cestou ze současné krize je kombinace zachování co nejširšího energetického mixu, tedy i jádra, úspor na straně spotřeby u domácností a firem a urychlení investic do LNG terminálů a energetické infrastruktury,“ vypočítává Novák. Hrubý se zároveň nedomnívá, že by se Německo vracelo k jaderné energii natrvalo. „Je to krátkodobé řešení s cílem překlenout těžkou válečnou dobu,“ odhaduje. 

S tím se ztotožňuje analytik think tanku International Sustainable Finance Centre Karel Voldřich. „Jaderná energie je sice bezemisní, v žádném případě však není obnovitelná, proto v dlouhodobém hledisku nesmí nahrazovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. V kratším časovém horizontu nicméně hrají roli i jiné priority Evropské unie – energetická soběstačnost, nezávislost na Rusku a prevence energetické chudoby. Kvůli klimatickým cílům EU tedy dává odložení jaderného phase-outu ekonomický i ekologický smysl,“ soudí Voldřich.

Experti se dále shodují, že konkrétní dopady výpadku ruských energetických surovin na Evropskou unii v tuto chvíli ještě nelze vypočítat, protože stále není zcela jasné, které části ekonomiky by nesly primární břemeno daného nedostatku. Německý vicekancléř a ministr pro hospodářství Robert Habeck ovšem tento měsíc varoval, že čtyřčlenné německé rodině od letošní zimy vzroste roční účet za energie až o několik set eur.