Zásadní není vláda s důvěrou, ale důstojnost ČSSD, říká Jan Chvojka

Jan Chvojka

Jan Chvojka Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Jan Chvojka
Jan Chvojka
3
Fotogalerie

Kdyby Miroslav Poche po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem sám ustoupil a netrval na křesle šéfa diplomacie, ČSSD by to akceptovala. „Určitě ho ale nebudeme přesvědčovat, aby to udělal. Jako kandidáta na ministra ho rozhodně nestáhneme. Byl by to projev slabosti,“ říká předseda sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka.

Půjdete do koalice s ANO, pokud bude prezident Miloš Zeman nadále odmítat jmenovat Miroslava Pocheho šéfem diplomacie?

Rozhodnutí je buď na panu prezidentovi, který může slevit ze svých výhrad, nebo na panu Pochem. Může ustoupit s tím, že na funkci ministra zahraničí netrvá. Musí to ale být srozumitelné pro naše členy a voliče. Určitě to nesmí být tak, že když prezident Pocheho nechce, tak ČSSD zacouvá.

Jakkoliv Zeman ohýbá ústavu, trvá na tom, že Pocheho jmenovat nebude. Myslíte si, že otočí?

Projevil určitou vstřícnost a řekl, že se s Pochem sejde. Ten tak získá možnost přesvědčit prezidenta, že je kvalitním kandidátem a že některé věci, které jsou mu vytýkány, jsou pouhými fámami. Odrazíme se od toho, jak jednání dopadne.

Naznačil jste, že to je i na Pochem.

Určitě ho nebudeme přesvědčovat, aby o vedení ministerstva zahraničí přestal usilovat. Pokud na něm bude trvat, budeme ho podporovat, protože jsme ho na tuto funkci nominovali. Buď přesvědčí prezidenta, nebo se od něj naopak nechá přesvědčit, aby kvůli odblokování patu změnil postoj. ČSSD ho ale jako kandidáta na ministra rozhodně nestáhne. Byl by to projev slabosti.

Premiér Andrej Babiš a posléze komunisté začali odmítat nominaci Pocheho necelý den po vašem referendu. Byli už dopředu domluveni?

Jediný, kdo měl k Pochemu výhrady, byl prezident. To, že představuje problém pro komunisty a potažmo i pro pana Babiše, jsme nevěděli. KSČM opakovaně kritizovala ministry zdravotnictví, spravedlnosti, obrany a průmyslu za ANO. Informaci, že kvůli Pochemu vládu nepodpoří, jsme slyšeli poprvé. Také šéf ANO původně tvrdil, že v rámci dobrých vztahů nebude kádrovat naše ministry. Ostatně nebudeme to dělat ani my, až nám ta jména prozradí. Tak by to mělo fungovat v každé koalici.

Považujete podobně jako někteří vaši poslanci a senátoři Babišův obrat u Pocheho za podraz?

Neberu to jako podraz od prezidenta, který to říkal dlouhé týdny. Od Babiše to ale podraz je. Krátce po referendu jsme doufali, že už brzy vznikne funkční vláda. Pak se ale ukázalo, že jsou tu zase nějaké překážky, které mohou ve finále vznik kabinetu s účastí ČSSD znemožnit.

Je možné, aby vaše strana vystupovala ve vládě sebevědomě, když se proti ní může kdykoliv postavit prezident, premiér a komunisté?

Záleží hlavně na nás – jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Musíme být razantními hráči. Pokud bychom byli pasivní a nechali se ponižovat, nemělo by smysl do žádné vlády vstupovat. Nedopadlo by to dobře.

Nebudete odsouzeni k neustálým ústupkům, když se budou ANO a komunisté nadále podřizovat hlavě státu?

Nemusíme být za každou cenu ve vládě. Události z minulého víkendu ukázaly, že nakonec žádný kabinet s naší účastí být nemusí. Chceme důstojné postavení a zacházení, jinak nemá cenu o vládním projektu hovořit.

Můžete jako předseda patnáctičlenného klubu poslanců ČSSD zaručit, že při klíčových vládních předlohách bude hlasovat jednotně?

Pokud nebude ve vládě za ČSSD Poche, bude v ní muset být za sociální demokracii někdo jiný. Navíc by sám musel ustoupit. Prvořadé je, abychom měli v kabinetu pět křesel. To je naše podmínka pro vyslovení důvěry vládě, s ničím jiným by se náš klub nesmířil. Kdyby to bylo jinak, ani by se o důvěře nehlasovalo, protože by se nepodepsala koaliční smlouva. Rozhodně odmítáme spekulace, že bychom měli jen čtyři ministerstva a zahraničí by dočasně řídil premiér Babiš.

Je ve hře výměna rezortů zahraničí a obrany?

V politice je možné všechno, ale o výměně rezortů spekulují zejména média. Tuto variantu jsem ani uvnitř naší strany neslyšel.

Vy sám jste jednoznačným zastáncem koalice s ANO, nebo máte pochybnosti?

Pokud případná vláda vznikne, chci, abychom všichni udělali maximum pro to, aby byla úspěšná. Realita je taková, že většina našich členů se v referendu vyslovila pro vládu s ANO.

Babišovo uskupení si v minulém volebním období přivlastnilo řadu témat ČSSD a nakonec vám vyluxovalo dvě třetiny voličů. Co uděláte, aby se to neopakovalo?

Je to záležitost komunikace především stranického vedení, tedy Jana Hamáčka, Jiřího Zimoly a případných ministrů směrem k občanům, voličům. Musíme umět prodat to, co pro ně děláme nebo chceme udělat. Naši vrcholní politici by rozhodně neměli být zavřeni někde v pražských kancelářích, musí pravidelně vyrážet do regionů. Jako předseda poslanců budu samozřejmě také aktivní. Zaměřím se na prezentaci všech našich zákonů, aby lidé věděli, jaké výhody jim přinesou.

V čem má podle vás ANO náskok?

Základní věcí, kterou chceme změnit, je PR. Zaměříme se na mnohem větší propagaci toho, co strana a její ministři dělají. Proto posílíme tiskový odbor v Lidovém domě. Je pravda, že ANO má mnohem více finančních prostředků. Ale když se nenaučíme, jak naši práci prodávat, nebudeme úspěšní.

Lze spoléhat na to, že vztahy mezi současným předsedou ČSSD a šéfem ANO mohou být lepší než v době, kdy vás vedl Bohuslav Sobotka? Skutečně si Babiš s Hamáčkem lépe rozumějí?

Hamáček je určitě komunikativnější než Sobotka. Minulý víkend ale ukázal, že i když si dva lidé rozumějí, neznamená to, že jeden druhého nepodrazí. Babiš si vždy půjde tvrdě za svým bez ohledu na to, jestli má s někým společnou chemii, nebo ne.

Říkáte, že Babiš jde tvrdě za svým. Teď to ale vypadá, že jen skáče tak, jak prezident s komunisty pískají.

Otázka je, zda všechno to dění kolem Pocheho není jen zástupný důvod pro rozbití koalice, která ještě vůbec nevznikla. Je možné, že jsou lidé z ANO nebo jiných stran či zájmových skupin, kteří chtějí vládu s podporou SPD a komunistů. Ostatně se o ní mluvilo už několikrát.

Bude ČSSD podobně jako KSČM žádat posty v kontrolních orgánech důležitých státních firem?

Určitě o tom jednáme. Je přirozené, když koaliční strana obsadí kontrolní posty ve strategických podnicích. A rozhodně netvrdím, že to musí být naši straníci. Důležité je, aby byli odborně erudovaní.

Můžete být konkrétnější?

Nemáme žádné seznamy. Ale samozřejmě lze zmínit strategicky důležité firmy, jako je ČEZ, státní lesy nebo pošta.

Tento týden se předpokládal začátek jednání ANO a komunistů o jejich podmínkách podpory menšinové vády. Platí, že o takzvaném tolerančním patentu ČSSD jednat nebude?

Za sestavení vlády je odpovědný premiér Babiš. Je na něm, aby dojednal podporu KSČM. Velmi nás překvapil předseda strany Filip, který začal kádrovat naše ministry. Ještě před měsícem Babiš tvrdil, že komunisté nebudou žádným způsobem zasahovat do personálních otázek nové vlády.

V patentu se píše, že KSČM bude své návrhy neobsažené ve vládním prohlášení předkládat prostřednictvím svých poslanců a vláda nebude blokovat jejich projednávání. Souhlasí s tím ČSSD?

Nemáme s tím problém. Pokud komunisté chtějí podpořit vládu, tak mají nějaká očekávání. Jde spíše o to, aby jejich návrhy nebyly blokovány ve sněmovně. Když se ale nějaká předloha zařadí na program, nebude to automaticky znamenat, že všichni naši poslanci pro ni povinně zvednou ruku.

Co kdyby komunisté navrhli referendum o vystoupení Česka z NATO?

Tak to ČSSD samozřejmě nepodpoří.

Budete po ANO požadovat, aby s vámi konzultovalo výběr nového ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, případnou výměnu policejního prezidenta Tomáše Tuhého nebo možný odchod nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana?

Nemáme vůbec žádné informace, že by měl skončit pan Zeman a pan Tuhý. Bereme to jako mediální spekulace. Pokud jde o ředitele GIBS, je to věc premiéra, pod něhož inspekce spadá. Ale určitě budeme trvat na tom, aby s námi výběr konzultoval.

Co říkáte na záměr ANO vyvést důchodový účet ze státního rozpočtu?

Příliš se nám nelíbí. Chceme, aby jakákoliv důchodová reforma nejprve prošla odbornou diskuzí v penzijní komisi. A chceme, aby tato komise spadala pod námi řízené ministerstvo práce a sociálních věcí.

Vláda v demisi představila nástřel státního rozpočtu na příští rok. Kde všude bude ČSSD kvůli svým programovým prioritám požadovat změny? O kolik může vzrůst nyní navrhovaný 50miliardový schodek?

Určitě jsme proti tomu, aby schodek dále rostl. Pokud vstoupíme do vlády, nejprve se musí naši ministři s návrhem seznámit. Klíčový je pro nás rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí. Budeme požadovat, aby byl zachován systém bezplatných veřejných služeb v čele se zdravotnictvím. Podporujeme také návrh odborů na růst minimální mzdy o 1500 korun od příštího ledna.

Jan Chvojka (38)
Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, pak pracoval na Krajském úřadu Pardubického kraje. Do ČSSD vstoupil v roce 2007. Poprvé byl zvolen poslancem v roce 2010, byl také zastupitelem Chrudimi a krajským zastupitelem. V prosinci 2016 byl jmenován ministrem pro lidská práva, předsedal také Legislativní radě vlády. Od loňského října vede poslanecký klub sociální demokracie.