Bydlík. Třeba jen na chvíli

Obytný vůz - ilustrační foto

Obytný vůz - ilustrační foto Zdroj: Campiri

Obytný vůz - ilustrační foto
Obytný vůz - ilustrační foto
Obytný vůz - ilustrační foto
4
Fotogalerie

Prodloužený víkend před vámi a vy ještě stále nevíte, co podniknout? Máme pro vás tip na dobrodružství jako z filmu Indiana Jones. Hadů a deštných pralesů se v tomto případě bát nemusíte, česká kotlina totiž nabízí krásy daleko méně nebezpečné. Kopcovitý terén, dechberoucí vyhlídky a zastávky na každém rohu. Vyměňte komfort hotelového pokoje za pojízdný domov na čtyřech kolech. Vyzkoušejte dovolenou v obytňáku.

Obytné vozy a karavany se v poslední dekádě těší velké oblibě. Dávno už ale nejsou výsadou bohatých západoněmeckých penzistů. Za zvýšeným zájmem stojí především pandemie koronaviru, která změnila způsoby trávení volného času. Momentálně tak této originální formě dopravního prostředku podlehli nezávislí cestovatelé, digitální nomádi nebo rodiče s malými dětmi. A není divu. Vždyť stačí tak málo – půjčený či vlastní vůz, řidičský průkaz skupiny B a nakonec finální destinace. Ta ale v tomto případě není až tak důležitá.

„Ačkoliv i karavaning přináší řadu dobrodružství a všechno může být nakonec trochu jinak, než si naplánujete, na rozdíl od hotelu nebo penzionu vám dává velkou míru volnosti a flexibility,” potvrzuje Lukáš Janoušek, ředitel společnosti Campiri, digitální platformy na pronájem obytných aut z půjčoven i od soukromých majitelů.

Před odjezdem je potřeba zvážit, jak hodláte dovolenou trávit a v jaké životní etapě se zrovna nacházíte. Rozdílné požadavky mají lidé, kteří pracují na dálku či svobodné páry a naprosto odlišné zase rodiny s malými dětmi. Páry a jednotlivci si podle Janouška vystačí s obytnými dodávkami typu Mercedes-Benz Marco Polo, Ford Transit Custom nebo Volkswagen California, rodiny pak volí například protornější model Adria Matrix.

Ceny pronájmu aut se pohybují průměrně mezi dvěma až třemi tisíci korun za den, v letní sezóně pak může jít o dvojnásobek. 

Než se s obytňákem vydáte vstříc novým zážitkům, doporučuje se si před cestou pročíst některá internetová fóra, dostupných informací je v éteru dost. Jeden z tipů může být třeba mít v karavanu stolní hry, knížku nebo oblíbený film na večer strávený společně v teple auta. 

S blížícími se Velikonocemi ještě pár tipů, kam vyrazit. 

Klasické Velikonoce v Jihomoravském kraji vám představí ve Znojmě

Kromě folklorní slavnosti tu za návštěvu stojí také rozsáhlý labyrint podzemních chodeb. V nedalekém Šatově zaskočte do Malovaného sklepu nebo navštivte pohraniční pevnost. Zázemí najdete v rodinném kempu v nedalekých Havraníkách. Půjčí vám tady i grill nebo domluví návštěvu malebného sklípku. A nejlépe kola s sebou. 

Po Karlovarském kraji

Kemp La Provence naleznete nedaleko půvabného lázeňského města Mariánské Lázně ve vesnici Velká Hleďsebe u rybníka Knížecí a poblíž klidného prostředí lesa. Ideální volba pro jednu z prvních jarních dovolených. V kempu najdete šestnáct karavanových stání a nechybí ani velká společenská místnost s veškerou kuchyňskou výbavou.

Po Jihočeském kraji

Tradiční Velikonoce v tomto kraji proslavil především spisovatel Jindřich Šimon Baar, vy si tyto tradice připomenete přímo v jihočeské metropoli, Českých Budějovicích. Probíhá tady tradiční Jihočeské hrkání. Ubytujte se v kempu u Sporthotelu barborka v nedaleké Hluboké. Kromě půvabného zámku a malebné ZOO tu najdete i spoustu krásných cyklostezek.