Nejbláznivější seskok v dějinách: Luke Aikins seskočil bez padáku z výšky 7620 metrů do malé sítě

Sedmačtyřicetiletý Američan Luke Aikins je nejen velmi zkušeným parašutistou, ale také pilotem a uznávaným fotografem leteckých snímků.

Sedmačtyřicetiletý Američan Luke Aikins je nejen velmi zkušeným parašutistou, ale také pilotem a uznávaným fotografem leteckých snímků. Zdroj: YouTube / StrideGum

Sedmačtyřicetiletý Američan Luke Aikins je nejen velmi zkušeným parašutistou, ale také pilotem a uznávaným fotografem leteckých snímků.
Už není cesty zpět - Luke Aikins vyskočil z letadla a musí se trefit do sítě.
Luke Aikins (v zeleném) bez padáku míří do připravené sítě hluboko pod ním.
Trefa! Luke Aikins právě naplnil svoji vizi a zapsal se do historie. Pád přežil zcela bez úhony.
Pohled z perspektivy amerického parašutisty.
44
Fotogalerie

Šílenec, hazardér a blázen. Ale také pečlivý profesionál, který světu ukázal, že odvaha nemá hranic. Americký parašutista Luke Aikins v roce 2016 provedl nápad hodný pošetilé mysli a skočil z výšky 7 620 metrů. Bez padáku! Volným pádem v rychlosti 190 kilometrů v hodině dopadl do připravené sítě.

Sedmačtyřicetiletý Američan Luke Aikins je nejen velmi zkušeným parašutistou, ale také pilotem a uznávaným fotografem leteckých snímků. Při výcviku jednotek Navy SEALs spolupracoval s americkou armádou a od svých dvanácti let nasbíral již více než 18 tisíc seskoků. V roce 2012 byl součástí týmu Felixe Baumgartnera, jenž seskočil ze stratosféry z heliového balonu. A jako hollywoodský kaskadér se podílel na produkci filmů Iron Man 3 či Godzilla.

Pečlivými přípravami na historický seskok strávil Aikins dlouhých 18 měsíců. Jako manžel a otec dnes již osmiletého syna byl do poslední vteřiny připraven myšlenku opustit, pokud by kterékoliv z bezpečnostních opatření nepracovalo na sto procent či se zvedl vítr nad limitní hladinu 25 kilometrů v hodině.

Průběh rekordního seskoku si můžete prohlédnout v galerii

Síť se během příprav protrhla

Záchranná síť z polyetylenové šňůry, do níž Aikins seskočil, byla tím vůbec nejdůležitějším dílem celé operace, doslova otázkou života a smrti. Plocha o velikosti 900 metrů čtverečních nebyla z výšky seskoku okem patrná, proto Aikinsův tým sestrojil naváděcí systém, který při volném pádu varoval parašutistu před odchylkami od cíle. A byť se při dopadu jedné ze cvičných figurín samotná síť protrhla, Aikins dobře věděl, co dělá. “Za vším je věda a matematika, ukážeme vám, co je možné,” vzkázal do kamery nadšený Aikins půl hodiny před seskokem.

Extrémnímu počinu v Simi Valley v Kalifornii přihlížela v červenci roku 2016 média, veřejnost, miliony diváků u televizí i Aikinsova rodina. Americký parašutista nejprve vzlétl do symbolické výšky 25 tisíc stop, tedy 7 620 metrů, odkud seskokem bez padáku zamířil k síti natažené hluboko pod ním. Dvouminutový volný pád, místy v rychlosti převyšující 190 kilometrů v hodině, završil úspěšným dopadem do připravené sítě. Luke Aikins se tak stal prvním člověkem, který plánovaně a bez padáku skočil z takové výšky.