Až desetiprocentní propad koruny. Česká měna je příliš silná, soudí trh

Koruna byla v polovině prosince vůči euru nejsilnější od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Koruna byla v polovině prosince vůči euru nejsilnější od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Zdroj: Tereza Kovandová

Koruna se v závěru roku ukázala jako příliš silná měna. Alespoň tak hovoří analytické prognózy vývoje české měny pro rok 2023 počítající s oslabením vůči euru. Společnou řeč nicméně odborníci hledají jen stěží, což je primárně odrazem extrémně nevyzpytatelné politické i ekonomické budoucnosti světa. Na tu přitom právě malé a otevřené Česko doplácí více než velké ekonomiky. Zatímco optimisté z řad analytických dílen vidí korunu na sklonku roku 2023 jako mírně tvrdší měnu, převládající opačný tábor počítá s jejím až desetiprocentním propadem.

„Česká koruna bude stejně jako dosud ovlivňována především vývojem globálního tržního sentimentu a rizikového apetitu. Sázky na blížící se vrchol úrokových sazeb v USA nahrávají nejen euru, ale i regionálním měnám včetně české koruny a polského zlotého,“ zdůrazňuje ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská s tím, že pozice koruny je relativně silná i díky obřím devizovým zásobám České národní banky, která během druhého pololetí svými intervencemi prakticky nedopustila oslabení koruny nad kurz kolem 24,70 za euro.

„Domníváme se, že koruna vůči euru v roce 2023 posílí do oblasti 23 až 23,50 za euro,“ soudí správce aktiv Erste Asset Management Tomáš Kroužel. 

Jak ukazuje monitoring agentury Bloomberg, trh se v závěru roku shoduje na kurzu koruny na konci příštího roku na úrovni 24,80 za euro. Česká měna by tak v horizontu nadcházejících dvanácti měsíců zhruba o dvě a půl procenta oslabila. Škála predikcí je však značně široká.

Zatímco například analytici polské X-Trade Brokers vidí korunu v závěru roku na kurzu 23,70 za euro, americký JPMorgan Chase na ni nahlíží inverzně, očekává 26,50 za euro. Dno prognóz pro rok 2024 počítá se stabilní korunou těsně pod 25 korunami. 

Do kolen by mohlo korunu zatlačit nečekaně brzké snižování sazeb ČNB, stejně jako každý další poryv strachu na geopolitické scéně, či naopak silnější růst sazeb v eurozóně, který by oproti koruně favorizoval euro.

„Je pravda, že úrokový diferenciál se snižuje. Oproti eurozóně ale zůstává výrazný a tak to i zůstane. Ostatně trhy očekávají vrchol sazeb ECB poblíž tří procent. Koruna zůstává silná, a to přesto, že ČNB již v podstatě neintervenuje,“ zdůraznila v rozhovoru pro deník E15 na počátku prosince radní České národní banky Karina Kubelková. Česká koruna má podle ní navíc například ve srovnání s měnami zemí V4 výrazně pevnější základy.

Potenciálně dramatický dlouhodobější tlak na korunu by nicméně mohl znovu rozdat karty. „Pokud by ČNB v důsledku významného vnějšího šoku musela kontinuálně intervenovat, mohla by přehodnotit svůj přístup a ustoupit od intervencí,“ říká Tomáš Kroužel z Erste Asset Management s tím, že koruna by tak ovšem dostala prostor i pod tíhou spekulantů významněji oslabit. To by sice podpořilo české exportéry, naopak by to ale prodražilo český dovoz, a tím i podpořilo další růst inflace. 

„U eura lze vidět postupné posilování koruny v dlouhodobějším horizontu. Zároveň je krásně vidět, že koruna jako východoevropská měna malého státu je náchylná k oslabení při externích šocích typu pandemie nebo počátku války na Ukrajině,“ uvádí šéf Raiffeisen Investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Při pohledu dále do budoucnosti zaujme například prognóza X-Trade Brokers, která počítá s tím, že by se koruna mohla už ve tříletém horizontu přiblížit kurzu 22 za euro. Konkrétně kurz 22,30 by znamenal tříleté posílení české měny o osm procent oproti aktuálnímu kurzu kolem 24,20 za euro. Koruna tak byla v závěru prosince vůči euru nejsilnější od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. 

A to zdaleka nejen. Koruna je dokonce nejsilnější od roku 2011. V závěrečném týdnu roku se totiž české měně podařilo uzavírat sváteční dny systematicky pod kurzem 24,20 za euro, což je nejnižší úroveň od září před jedenácti lety. Výraznější posilování koruny sice potenciálně straší české vývozce, kteří tak ze zahraničí dostávají po přepočtu do korun při stejných cenách nižší příjmy. Na druhou stranu silnější koruna přispívá ke zkrocení české inflace, a to prostřednictvím zlevňování dovozu.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 12. díl • Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!