Největší supermoderní sklad v Česku. Obří halu u Chebu si objednal módní gigant

Švédský módní řetězec H&M čeká na nové skladovací prostory.

Švédský módní řetězec H&M čeká na nové skladovací prostory. Zdroj: Profimedia

O rekordní nájemní transakci na českém trhu průmyslových a logistických nemovitostí se postaral švédský módní řetězec H&M. Hala rozlohou překoná i v létě otevřený sklad Amazonu v Kojetíně na Přerovsku za zhruba pět miliard korun, staví ji v průmyslové zóně u Chebu developer Panattoni. Hotová má být v roce 2025. Vlastníkem Parku Cheb, do něhož hala patří, je česká skupina Accolade miliardářů Milana Kratiny a Zdeňka Šoustala.

Obří kontrakt na pronájem bezmála čtvrt milionu metrů čtverečních, který je největším nájemním obchodem i logistickou stavbou na tuzemském trhu, podepsaly Accolade a Panattoni s H&M letos v létě. Vzápětí developer začal stavět. Zatím ovšem ani Panattoni, ani Accolade nechtějí oficiálně sdělit, že nájemcem bude druhý největší prodejce módního oblečení na světě. Deníku E15 však informaci potvrdilo několik zdrojů z trhu.

Na rozdíl od běžných hal, kde se doba výstavby počítá spíše na měsíce, robotické distribuční centrum pro oděvního giganta bude vznikat téměř tři roky. Část haly vystoupá až do výše do dvaceti metrů, zatímco většina logistických nemovitostí mívá výšku kolem dvanácti metrů.

Právě nasazení robotů ve skladech zvyšuje požadavky na výšku hal. Loni dokončený druhý sklad pro Amazon v Kojetíně v některých místech převyšuje dokonce 27 metrů. Zatímco celková rozloha distribučního centra Amazonu čítá přes 187 tisíc metrů čtverečních, půdorys zabírá méně než třetinu, konkrétně 51 tisíc metrů čtverečních.

Společnost Accolade dokončenou halu Amazonu – podobně jako ostatní investice do průmyslových areálů – zařadila do svého průmyslového fondu, jehož hodnota  přesáhla 34 miliard korun. Pokořen byl rovněž milník 1,5 milionu metrů čtverečních, čímž se Accolade Industrial Fund zařadil mezi největší fondy ve střední Evropě.

Park Cheb má aktuálně rozlohu 181 tisíc metrů čtverečních a další haly, tedy nejen pro H&M, jsou ve výstavbě. K největším stávajícím nájemcům patří e-shop Tchiba, distribuční gigant DHL nebo výrobce dílů pro automobily BWI. Hlavní předností je dostupnost dálnice D5 a napojení do Německa. Chebem také prochází evropský železniční koridor z Prahy do Norimberku. Kontejnerový terminál v německém městě Hof je vzdálený jen 54 kilometrů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!