Jsme blízko k zisku gigafactory, věří ministr Síkela po schůzce se špičkou Volkswagenu

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu Zdroj: Starostové a nezávislí

Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně, kde zvažuje Volkswagen postavit továrnu na baterie do elektromobilů
Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně, kde zvažuje Volkswagen postavit továrnu na baterie do elektromobilů
Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně, kde zvažuje Volkswagen postavit továrnu na baterie do elektromobilů
Thomas Schäfer, šéf značky Volkswagen a bývalý předseda představenstva Škody Auto
5
Fotogalerie

Česká republika má blízko k získání nové továrny koncernu Volkswagen na bateriové články, jejíž výstavba by stála až 120 miliard korun a stala se tak jednou z největších investic zahraničních firem v tuzemsku. Ministerstvo průmyslu a obchodu věří, že brzy nalezne shodu na parametrech investice s potenciálním investorem, uvedlo ministerstvo ve vyjádření pro deník E15 poté, co se ministr Jozef Síkela ve středu sešel s Thomasem Schäferem, jenž řídí hlavní koncernovou značku Volkswagen.

„Právě nyní se tvoří budoucnost automobilového průmyslu. Na tom jsme se shodli s Thomasem Schäferem. Také proto naše vláda tak podporuje výstavbu gigafactory v Česku,“ uvedl Síkela. Jednání proběhlo na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Schäfer dříve vedl Škodu Auto, na novou pozici v rámci koncernu se přesunul loni.

Původně měl koncern oznámit lokalitu pro tuto zamýšlenou továrnu v polovině prosince minulého roku, verdikt ale odložil s tím, že ho má vynést brzy. Česká republika o přilákání masivní investice soupeří s Polskem, Slovenskem a s Maďarskem.

„Probíhají intenzivní jednání s potenciálním investorem a věříme, že brzy nalezneme shodu na parametrech této investice významné pro region i celou naši republiku,“ sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka. Vláda projekt dlouhodobě podporuje a stejně jako většina odborníků na tuto problematiku jej považuje za klíčový pro budoucnost českého automobilového průmyslu.

V současnosti probíhá příprava průmyslové zóny v Líních na Plzeňsku k případné výstavbě. „V té souvislosti nyní probíhá celá řada jednání s obcemi, krajem a s dalšími klíčovými subjekty v regionu o parametrech, za kterých by zóna mohla vzniknout tak, aby podpořila rozvoj celého regionu. Vyšli jsme vstříc mnoha požadavkům obcí, jako je například zmenšení zóny, zastropování počtu zaměstnanců v zóně, zelené pásy okolo zóny, zachování letecké záchranné služby a tak dále,“ dodává Srnka. Ve spolupráci s ministerstvem dopravy se připravují též dopravní napojení na dálnici D5.

Zájem o vybudování vlastní továrny na baterie do elektromobilů v Česku má také jihokorejský gigant LG, jenž by rád začal stavět na severní Moravě už letos. S pěticí možných investorů jedná i energetická společnost ČEZ, jež disponuje lokalitou v Prunéřově.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!